Сукулентите – модерни и лесни за отглеждане

Ако сте начинаещ цветар или човек, който смята, че всяко растение може да погуби, то със сигурност трябва да пробвате с един сукулент.

Какво всъщност представляват Сукулентите?

Aloe, Sempervivum и Echinocactus

Думата “succulent” идва от латинската дума sucus, което означава „нещо сочно“. Сукулентите са растения, които се характеризират с месести и сочни листа или стъбла, в които задържат вода.  Именно за това, те са толкова лесни за отглеждане и са добро начало за всеки начинаещ цветар, тъй като грижите за тях са малко и дори да се засушат, няма голяма опасност да загинат.

Кактусите са обособена група сукуленти, които са видоизменили листата си в бодли. Това е едно приспособление за намаляване изпаряването на водата и за оцеляване в неблагоприятните условия на пустините. Повече за кактусите ще научите в следващите ни рубрики.

Crassula ovata Jade

Въпреки голямото разнообразие от форми, сукулентите са забележително постоянни в нуждите си. Те обитават сухите области на света и за това изискванията им са свързани с тази среда – добре дренирана почва, слънчева светлина, свеж въздух, влага по време на растеж, студен и сух период на покой.

И така, много е важно през лятото известно време да са на открито или поне на отворен прозорец. През зимата е важно да има период на покой (на сухо и хладно място), ако искате растенията да цъфтят и живеят дълго.

Сукулентите често се отглеждат като декоративни растения, поради удивителния си и необичаен външен вид.

Aloe Black Gem

Ето и нашите предложения за добро начало:

1. Aloe, Sempervivum и Echinocactus
2. Crassula ovata Jade
3. Aloe Black Gem

Желаем ви приятно градинарстване!