Как да се грижим за Коледната звезда (Poinsettia) след празниците

Коледна звездаТа, значи, са ви подарили Коледна звезда за Коледните (естествено!) празници, но какво да правите с тази красавица през Новата година? Ето няколко съвета как да се грижите за нея, за да й се радвате целогодишно.

Всички обичаме ярко червените прилистници на Poinsettia и неминуемо я свързваме с Коледа. През януари обаче повечето хора се питат дали да не я изхвърлят, след като догодина колегите от офиса сигурно ще им подарят друга. Истината е, че Коледната звезда изисква специални, но не и невъзможни грижи.

Първото е да подсигурите на растението подходящи условия. Ако сте го сложили на прозореца на топло и слънчево (без течение) място, сте на прав път. Тя се нуждае поне от 6 часа обилна непряка слънчева светлина на ден.

За да продължи да цъфти, през деня й трябват 18-21оС, а през нощта – хладничките 15оС, за да избегнете окапването на листата.

Поддържайте един и същ режим на поливане до началото на април, след което постепенно я засушете. Към средата на април и началото на май, ако растението се е поиздължило, отрежете стъблата на около 10 см над почвата и го пресадете в по-голяма саксия. (Сухи части на растението може да режете по всяко време). Полейте обилно и го върнете на слънчевия прозорец. Проверявайте редовно влажността на почвата. Полейте отново, едва когато почвата е суха на пипане.

След като започне новият растеж, торете Коледната звезда на всеки две седмици с универсален тор за стайни цветя. В началото на лятото, когато нощните температури са вече по-високи, може да преместите растението на балкона на смесена сянка. Постепенно го местете на все по-светло, докато накрая може да го изложите на преките слънчеви лъчи. Продължавайте да го поливате и торите, както обикновено.

Към средата на лятото отново подрежете около 3-4 см от стъблата. Повторете в началото на септември, като отрежете 8-9 см, за да насърчите разклоняването на стъблата, оставяйки 3-4 листа на всяка издънка.

По това време навън вече започва да захладнява и настъпва времето да приберете Коледната звезда обратно вътре на слънчевия прозорец. Поливането и торенето остават същите.

Сега идва забавната част – как да я накараме да цъфне за Коледа? Poinsettia изисква по-къса светла част на деня, за да цъфне и да оформи любимите на всички ярко червени прицветници. Започнете да държите растението на тъмно за 12-14 часа на ден през целия октомври и ноември. Просто на тръгване от офиса го прибирайте в шкафа. Когато на следващия ден се приберете от обедна почивка, го сложете отново на прозореца.

Към края на ноември този режим трябва да спре и растението да се радва на слънчевото си място на прозореца поне 6 часа дневно. Намалете поливането и торенето.

Така до Коледа ще имате красиво цъфнала Коледна звезда и ще може да започнете този цикъл на грижи през следващата година.

Макар да няма гаранция, че дори и с тези специални грижи Poinsettia ще цъфне, си заслужава да опитате. Все пак и само със зелените си листа Коледната звезда е красива.

Научете повече за растенията в офиса. Обадете ни се на тел. 089 900 1602, направете запитване онлайн или ни пишете на info@cvetni-idei.com.