Многогодишни растения за терасата – част втора

Многогодишни растения за терасата – част втора

Есенното зацветяване на терасите е в разгара си и много клиенти се обръщат към нас за съвет какви растения биха били подходящи в този сезон. В предишната статия за многогодишните растения на терасата ви представихме хризантеми, теменужки, евонимус и винка. Днес продължаваме темата и ще ви разкажем за видовете ерика, калуна, гаултерия и декоративното зеле.

Ерика и калуна

Тези красиви растения принадлежат към семейство Пиренови (Ericaceae) –  малки вечнозелени храстчета, достигащи до 30-60 см височина. Листата при ериката (Erica) са твърди и игловидни, докато при калуната (Calluna) – меки, дребни и овласинени. Основната разлика между тези два вида е в устройството на цветовете. При ериката цветовете са звънчевидни, докато при калуната венчелистчетата са сраснали в основата си и не се разтварят напълно. Прашецът на тези цъфтящи растения е много харесван от пчелите.

И двата вида се развиват добре на огрети от слънцето места. Устойчиви са на неприятели, но трябва да се внимава с гъбните болести при по-висока температура и излишък на влага в почвата.

Култиварите на ериката, които масово се използват за озеленяване на терасите са Erica X darleyensis f. alba с бели цветове и E. X darleyensis ′Ghost Hills′ с розови цветове. Интересни сортове на обикновената калуна са Calluna vulgaris ′Peter Sparkes′ с бели цветове, C. vulgaris ′Anette′ с розови и C. vulgaris ′Wickwar Flame′ с лилави цветове и листа, обагрени в жълто-оранжеви нюанси през лятото и меденочервени багри през зимата.

Гаултерия

Гаултерията (Gaultheria) също е от семейство Пиренови. За озеленяването на естествените кътове в офиса се използват основно два вида – Gaultheria cuneata и Gaultheria procumbens.

Gaultheria cuneata е полухраст, произхождащ от Китай и Непал. Достига височина до 30 см. Образува бели цветове, които през есента се превръщат в нежни бели плодове. Gaultheria procumbens е вид, естествено разпространен в Канада и САЩ. Цветовете са звънчевидни, а плодовете са обагрени в яркочервен цвят. Листата и на двата вида са тъмнозелени, лъскави и кожести, а през зимата стават червеникави.

Условията за успешно отглеждане на гаултерията трябва да отговарят на условията в естествените им местообитания. Вирее най-добре на места с източно или северно изложение.

Декоративно зеле

Декоративното зеле е двугодишно растение, което произлиза от главестото зеле (Brassica oleracea – Group Capitata) и къдравото зеле (Brassica oleracea – Group Acephala). При селекцията на декоративното зеле се пренебрегват вкусовите качества на зеленчук и се селектират различните нюанси в обагрянето на листата и компактните размери.

За да се развива добре, е необходимо растенията да се засаждат в богати на хранителни вещества субстрати с добра пропускливост. Ярката светлина и ниските температури благоприятстват развитието на декоративното зеле. Трябва да се внимава с неприятелите и насекомите, тъй като устойчивостта е слаба. Охлювите и кръстоцветната зелева бълха са враг номер едно на зелето.

Иглолистни

Иглолистните видове са много подходящи за екстериорно озеленяване на откритите офис пространства. Много популярни са култиварите, наричани с общото име „джуджета“. Те са бавнорастящи, вечнозелени и имат разнообразна форма – колоновидна, пирамидална, сферична, стелеща се. Иглолистните багри варират от тъмно до яркозелени, сиви или сини, а също така и златисти или дори яркожълти.

Обикновената хвойна (Juniperus communis) е един от видовете, от който са създадени стотици култивари. Представител е на семейство Кипарисови (Cupressaceae). Често използван сорт за аранжиране на композиции е J. communis ’Compressa’, който е с колоновиден хабитус и тъмни сиво-зелени листа, достига до 1 м височина. Друг иглолистен вид с пирамидална форма е добре познатата на всички Thuja occidentalis ‘Smaragd’.

От кълбовидните иглолистни ще споменем клека (Pinus mugo) и една от бавнорастящите кълбовидни форми на туята Thuja occ. ‘Tiny Tim’, но съществуват още много вечнозелени иглолистни видове, подходящи за озеленяването на терасите в офиса. А в следващите статии ще научите кои тревисти, лианоподобни, храстовидни и дървесни видове също могат да се използват, за да се постигне завършен облик на композициите от растения в откритите офис пространства.

За да превърнем терасите и във вашия офис в зелени кътчета за отдих, ни се обадете за безплатен оглед на тел. 089 900 1602, направете запитване онлайн или ни пишете на info@cvetni-idei.com.

 

  Цветен скандинавски мъх в саксия
   


  Политика за поверителност и защита на личните данни  Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

   Висока метална кашпа
    


   Политика за поверителност и защита на личните данни   Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

    Метални кашпи на стойка
     


    Политика за поверителност и защита на личните данни    Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

     Шишенце с цветен скандинавски мъх
      


     Политика за поверителност и защита на личните данни     Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

      Подвижни разделители
       


      Политика за поверителност и защита на личните данни      Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

       Метални кашпи
        


       Политика за поверителност и защита на личните данни       Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

        Вертикални конструкции с метални въжета
         


        Политика за поверителност и защита на личните данни        Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

         Кръг
          


         Политика за поверителност и защита на личните данни         Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

          Панел в окачен таван
           


          Политика за поверителност и защита на личните данни          Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

           Композиции за маса
            


           Политика за поверителност и защита на личните данни           Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

            Картини и пана от скандинавски мъх
             


            Политика за поверителност и защита на личните данни            Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

             "Отгледай сам"
              


             Политика за поверителност и защита на личните данни             Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

              Малко цвете в саксия
               


              Политика за поверителност и защита на личните данни              Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

               Зелена вертикална преграда
                


               Политика за поверителност и защита на личните данни               Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

                Букви
                 


                Политика за поверителност и защита на личните данни                Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

                 Шестоъгълник
                  


                 Политика за поверителност и защита на личните данни                 Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

                  Свържете се с нас                  Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.