Многогодишни растения за терасата – част първа

Многогодишни растения за терасата – част първа

Топлото есенно слънце и красивите багри приканват за разходка навън, но в работното ежедневие това е трудно осъществимо. Често се питаме колко прекрасно би било, ако поне за малко можем да излезем от офиса и да се насладим на природата. Откритите офис пространства дават възможност за създаване именно на такива естествени зелени кътове, в които служителите да могат да отпочиват през дългия работен ден.

Съществуват множество различни комбинации при създаването на композиции с листно-декоративни вечнозелени растения и едногодишни или многогодишни цветя. При подбора на растителните видове е важно да се съобразят биологичните им изисквания към условията на средата. В тази статия ще ви запознаем с едни от най-често използваните многодишни растения за озеленяване на офис терасите през есента.

Хризантеми

Хризантемите се наричат „Кралиците на есента“ и са едни от най-популярните растения през този сезон. Те са устойчиви на големите температурни амплитуди. Със захлаждане на времето и намаляване на слънцегреенето се стимулира продължителният цъфтеж. Те са многогодишни тревисти растения от семейство Сложноцветни (Compositae), достигащи до 60-80 см височина. Листата са дълбоко врязани и имат приятен аромат на лимон и лайка. Осигуряването на добре дрениран плодороден почвен субстрат е предпоставка за здрави растения, защото хризантемата често страда от гъбни и вирусни заболявания като брашнеста мана, сива плесен и бяла ръжда.

Теменужки

Култивираната теменужка (Viola X wittrockiana) е едно от най-продаваните растения от семейство Теменужки (Violaceae). Тя е многогодишно тревисто растение, но за нуждите на озеленяването се използва като едногодишно за есенно-зимно зацветяване на тераси. Устойчиви са на ниски температури и ранни есенни слани. Презимуват и напролет отново започват да цъфтят. Достига височина до 15-20 см. Цветовете варират по размери, биват с едри или дребни цветове, с тъмен център, едноцветни или с различни багри.

Евонимус

Евонимусът (Euonymus), познат още като чашкодрян, е многогодишно вечнозелено храстче от семейство Чашкодряни (Celastraceae). Много добре допълва композициите с есенни цветя. Създадени са култивари както със зелени, така и с пъстри листа. Много популярни са сортовете Euonymus fortunei ′Silver Queen′, E. fortunei ′Emerald ′n′ Gold′ и E. japonicus ′Green Rocket′. Могат да бъдат със стелещи или с изправени стъбла, достигащи до 60-80 см. Пъстролистните форми изискват повече светлина и са по-чувствителни на ниски температури. Тъй като са сравнително бавнорастящи растения, е добре да се подхранват до началото на есента с комбинирани торове.

Винка (зимзелен)

Винката (Vinca minor) е от семейство Тойнови (Apocynaceae) и често се използва в екстериорното озеленяване. Тя чудесно се вписва и в декора на офисните тераси, и то не само през есенния сезон. Винката е полуизправен вечнозелен храст с тъмнозелени или вариегатни листа. На височина отделни стъбла достигат до 20-50 см. Цъфти през пролетта със сини, лилави, бели цветове. Развива се много добре и на сянка, което прави винката особено подходяща за по-сенчести тераси.

В следващата ни статия ще ви разкажем за още интересни видове, подходящи за отглеждане на терасата.

За да превърнем терасите в офиса в зелени кътчета за отдих, ни се обадете за безплатен оглед на тел. 089 900 1602, направете запитване онлайн или ни пишете на info@cvetni-idei.com.

 

  Цветен скандинавски мъх в саксия
   


  Политика за поверителност и защита на личните данни  Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

   Висока метална кашпа
    


   Политика за поверителност и защита на личните данни   Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

    Метални кашпи на стойка
     


    Политика за поверителност и защита на личните данни    Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

     Шишенце с цветен скандинавски мъх
      


     Политика за поверителност и защита на личните данни     Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

      Подвижни разделители
       


      Политика за поверителност и защита на личните данни      Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

       Метални кашпи
        


       Политика за поверителност и защита на личните данни       Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

        Вертикални конструкции с метални въжета
         


        Политика за поверителност и защита на личните данни        Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

         Кръг
          


         Политика за поверителност и защита на личните данни         Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

          Панел в окачен таван
           


          Политика за поверителност и защита на личните данни          Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

           Композиции за маса
            


           Политика за поверителност и защита на личните данни           Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

            Картини и пана от скандинавски мъх
             


            Политика за поверителност и защита на личните данни            Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

             "Отгледай сам"
              


             Политика за поверителност и защита на личните данни             Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

              Малко цвете в саксия
               


              Политика за поверителност и защита на личните данни              Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

               Зелена вертикална преграда
                


               Политика за поверителност и защита на личните данни               Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

                Букви
                 


                Политика за поверителност и защита на личните данни                Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

                 Шестоъгълник
                  


                 Политика за поверителност и защита на личните данни                 Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

                  Свържете се с нас                  Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.