Защо почвеният субстрат побелява

Защо почвеният субстрат побелява

Побеляването на повърхността на почвения субстрат в саксиите се дължи на различни фактори. Когато се установят причините, отстраняването на този проблем е бързо, лесно и ефективно.

Температура

През есенно-зимния сезон и настъпващата пролет с промяната на дневните и нощните температури много от растенията все още не са оптимизирали приема на вода и хранителни вещества, което води до ниска усвояемост от кореновата система. Влагата в субстрата не може да се абсорбира напълно, въпреки че в офис пространствата като правило се поддържа сравнително постоянна температура (18-24°С). Студените въздушни течения от отворени прозорци или климатици също имат негативно влияние.

Така образувалия се излишък на влага в почвата от своя страна води до развитието на микроскопични гъби, а всички знаем, че гъбите се развиват именно във влажна среда.

Тип на субстрата

Несъмнено гъбните микроорганизми в ризосферата на растенията са полезни, но когато са в прекомерни количества влошават качеството на почвения субстрат.

При засаждане на растения в офиса винаги се предпочита субстрат, който да е по-пропусклив, но същевременно с повече органична фракция, тъй като пресаждането на растенията се отлага напред във времето след първоначалното им засаждане. Субстратите често са с високо съдържание на торф, който има за цел да задържа дълго време почвената влага. Затова при неправилен режим на поливане побеляването на субстрата е налице поради развитието на гъбни микроорганизми.

Подхранване

В периодите на растеж и развитие на интериорните растения се използват минерални торове за оптимизиране на техния хранителен режим. Завишените нива на микроелементи и макроелементи обаче са предпоставка за отлагането на соли в саксиите. Винаги трябва да се следи схемата за торене, която е ориентир за това дали растението е усвоило по-голяма част от хранителните вещества или все още има запас на минерали.

Твърдост на водата

Всички знаем, че белите отлагания у дома по кухненските уреди и в банята се дължат на високото рН на водата. Когато водата е с алкална реакция (над 7) ще забележите отлаганията и в саксиите. Повечето от интериорните растения виреят добре в различни субстрати и твърдостта на водата няма пряко негативно влияние. Редовното разрохкване на повърхностния почвен слой подобрява значително физичните свойства на субстрата.

Ако не сте сигурни как да се справите с побеляването на почвата на растенията във вашия офис, се обърнете към специалистите на Цветни идеи. Когато се установят причините, отстраняването на този проблем е бързо, лесно и ефективно. Обадете на тел. 089 900 1602, направете запитване онлайн или ни пишете на info@cvetni-idei.com.

 

  Цветен скандинавски мъх в саксия
   


  Политика за поверителност и защита на личните данни  Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

   Висока метална кашпа
    


   Политика за поверителност и защита на личните данни   Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

    Метални кашпи на стойка
     


    Политика за поверителност и защита на личните данни    Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

     Шишенце с цветен скандинавски мъх
      


     Политика за поверителност и защита на личните данни     Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

      Подвижни разделители
       


      Политика за поверителност и защита на личните данни      Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

       Метални кашпи
        


       Политика за поверителност и защита на личните данни       Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

        Вертикални конструкции с метални въжета
         


        Политика за поверителност и защита на личните данни        Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

         Кръг
          


         Политика за поверителност и защита на личните данни         Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

          Панел в окачен таван
           


          Политика за поверителност и защита на личните данни          Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

           Композиции за маса
            


           Политика за поверителност и защита на личните данни           Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

            Картини и пана от скандинавски мъх
             


            Политика за поверителност и защита на личните данни            Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

             "Отгледай сам"
              


             Политика за поверителност и защита на личните данни             Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

              Малко цвете в саксия
               


              Политика за поверителност и защита на личните данни              Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

               Зелена вертикална преграда
                


               Политика за поверителност и защита на личните данни               Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

                Букви
                 


                Политика за поверителност и защита на личните данни                Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

                 Шестоъгълник
                  


                 Политика за поверителност и защита на личните данни                 Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

                  Свържете се с нас                  Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.