Как да отглеждаме фъстъчен кактус (Echinopsis chamaecereus)

Как да отглеждаме фъстъчен кактус (Echinopsis chamaecereus)

Echinopsis chamaecereus или познат още като фъстъчен кактус, е много лесен за отглеждане малък нисък кактус. Цъфти в огромни за размера си, често многобройни оранжеви цветове през пролетта и лятото.

Макар и покрит с бодлички, те не се забиват в кожата, което прави фъстъчения кактус подходящ и за деца. Прави множество разклонения, като образува гъста маса. Новите израстъци са изправени, до 10 см високи, но впоследствие лягат на почвата. Старите стъбла стават кафяви и дървовидни. Растението цъфти с големи фуниевидни ярко оранжеви цветове дълги до 5 см и широки до 8 см.

Фъстъченият кактус произхожда от Аржентина. Повечето растения днес са далечни наследници на малкото събрани от дивата природа екземпляри. Поради тази причина те са генетично много близки и цветовете не дават семена.

Фъстъченият кактус е любим и отглеждан по целия свят. Лесно се размножава чрез израстъците си, които лесно се чупят и поставени в подходяща почвена смес се прихващат бързо. Корените се образуват в дъното на стъблото.

Съвети

Фъстъченият кактус се нуждае от подходяща отцедлива почвена смеска. Поливайте кактуса обилно, докато водата не се процеди от дъното на саксията. Оставете почвата да изсъхне поне до половината на саксията, преди да полеете отново. През зимата намалете или въобще спрете поливането. През този сезон растението може да се свие и да „почервенее“, но бързо ще се напомпа през пролетта и ще си върне нормалния цвят.

Кактусът се чувства добре във висящи кошници или по-плитки (до 10 см дълбоки) саксии, тъй като корените му са плитки. Затова и стари растения трудно се пресаждат, именно защото плитките корени се чупят лесно.

Торете кактуса веднъж годишно през периода на активен растеж, като използвате балансиран тор, разреден на половина от препоръчителната доза. През най-горещите летни дни избягвайте пряката слънчева светлина.

Научете повече за растенията в офиса. Обадете ни се на тел. 089 900 1602, направете запитване онлайн или ни пишете на info@cvetni-idei.com.

 

  Цветен скандинавски мъх в саксия
   


  Политика за поверителност и защита на личните данни  Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

   Висока метална кашпа
    


   Политика за поверителност и защита на личните данни   Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

    Метални кашпи на стойка
     


    Политика за поверителност и защита на личните данни    Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

     Шишенце с цветен скандинавски мъх
      


     Политика за поверителност и защита на личните данни     Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

      Подвижни разделители
       


      Политика за поверителност и защита на личните данни      Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

       Метални кашпи
        


       Политика за поверителност и защита на личните данни       Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

        Вертикални конструкции с метални въжета
         


        Политика за поверителност и защита на личните данни        Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

         Кръг
          


         Политика за поверителност и защита на личните данни         Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

          Панел в окачен таван
           


          Политика за поверителност и защита на личните данни          Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

           Композиции за маса
            


           Политика за поверителност и защита на личните данни           Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

            Картини и пана от скандинавски мъх
             


            Политика за поверителност и защита на личните данни            Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

             "Отгледай сам"
              


             Политика за поверителност и защита на личните данни             Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

              Малко цвете в саксия
               


              Политика за поверителност и защита на личните данни              Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

               Зелена вертикална преграда
                


               Политика за поверителност и защита на личните данни               Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

                Букви
                 


                Политика за поверителност и защита на личните данни                Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

                 Шестоъгълник
                  


                 Политика за поверителност и защита на личните данни                 Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

                  Свържете се с нас                  Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.