Как да се грижим за Ficus lyrata

Как да се грижим за Ficus lyrata

Ficus lyrata е сред любимите растения на любителите цветари заради интересния външен вид, дължащ се на листата с формата на цигулка. Въпреки своята популярност обаче той не се отглежда много лесно.

Макар че умее да оцелява и в по-тъмните помещения в офиса, няма да откаже повече светлина и грижи.

Условия за отглеждане

Родом от дъждовните гори на Западна Африка, в естествената си среда този красавец достига до 12 м височина. В офисите той трудно ще надхвърли 3 м, което си е пак завидна височина! Символ на изобилието и късмета, това растение може да облагороди всяко пространство. А за тези, които не разполагат с големи помещения, то се предлага и в джуджевидна форма ‘Bambino’, която не става въобще висока и има по-малки листа, но със същата интересна форма.

Оптималните условия за отглеждане на Ficus lyrata са наличие на непряка слънчева светлина и умерено поливане. Макар да издържа и на по-тъмни условия, в такива помещения ще се развива много по-бавно.

Не обича много вода и трябва да се полива при добре просъхнала почва. Колко често това ще се случва вече зависи  специфичните условия в конкретния офис. През зимата като при повечето растения поливките трябва да се разредят още повече, но пулверизирането трябва да се запази, защото в този сезон въздухът е по-сух.

Торенето с комбиниран тор му понася добре. И не забравяйте да почиствате листата от прах и да го завъртате от време на време, за да осигурите светлина и равномерно развитие на стъблото и листата.

Често срещани проблеми

Кафявите петна по листата показват проблем с водата и светлината – растението или е било изложено на повечко слънце с по-малко поливане, или обратното. Затова не забравяйте да проверявате влажността на почвата, преди да полеете.

Следете и за бели петънца, защото макар и по-рядко от другите фикуси, и лиратата става жертва на акари и въшки. Ако попаднете в такава ситуация, първо измийте добре листата със сапунена вода и гъба, за да премахнете колкото е възможно повече от вредителите. След това третирайте с препарат, като при необходимост повторете след две седмици.

Ако забележите падащи листа без видима причина, това най-вероятно се дължи на някакъв шок за растението. Често така се получва при преместване му в друго помещение. Този вид фикус не обича да го местят и реагира по-бурно на такива промени.

Прочетете и за други два вида фикуси, които често използваме в интериорното озеленяване – Ficus benjamin и Ficus elastica.

За да стане това красиво растение част от вашия офис, ни се обадете на тел. 089 900 1602, направете запитване онлайн или ни пишете на info@cvetni-idei.com.

 

  Цветен скандинавски мъх в саксия
   


  Политика за поверителност и защита на личните данни  Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

   Висока метална кашпа
    


   Политика за поверителност и защита на личните данни   Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

    Метални кашпи на стойка
     


    Политика за поверителност и защита на личните данни    Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

     Шишенце с цветен скандинавски мъх
      


     Политика за поверителност и защита на личните данни     Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

      Подвижни разделители
       


      Политика за поверителност и защита на личните данни      Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

       Метални кашпи
        


       Политика за поверителност и защита на личните данни       Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

        Вертикални конструкции с метални въжета
         


        Политика за поверителност и защита на личните данни        Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

         Кръг
          


         Политика за поверителност и защита на личните данни         Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

          Панел в окачен таван
           


          Политика за поверителност и защита на личните данни          Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

           Композиции за маса
            


           Политика за поверителност и защита на личните данни           Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

            Картини и пана от скандинавски мъх
             


            Политика за поверителност и защита на личните данни            Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

             "Отгледай сам"
              


             Политика за поверителност и защита на личните данни             Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

              Малко цвете в саксия
               


              Политика за поверителност и защита на личните данни              Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

               Зелена вертикална преграда
                


               Политика за поверителност и защита на личните данни               Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

                Букви
                 


                Политика за поверителност и защита на личните данни                Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

                 Шестоъгълник
                  


                 Политика за поверителност и защита на личните данни                 Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

                  Свържете се с нас                  Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.