Папратите – идеални за сенчести офис пространства

Папратите – идеални за сенчести офис пространства

В много от офисите недостатъчното количество светлина е пагубна за повечето интериорни растения. Когато обаче този фактор бъде съобразен още при проектирането и се подберат правилните сенкоиздръжливи растителни видове, шансът за оцеляване в изкуствена среда се увеличава многократно.

В статията ще ви запознаем с едни от най-често използваните папрати в офис пространствата, които се причисляват към групата на сенкоиздръжливите растения.

На кратко

Папратите са възникнали още преди динозаврите. Запомнете, никога няма да видите папратите да цъфтят, тъй като биологичният цикъл на размножаване при тях се осъществява посредством образуването на сори със спори, а не чрез семена, както е характерно за семенните растения. Те са многогодишни растения, епифити или литофити. Най-древните представители са дървовидните папрати като блехнумa (Blechnum), например, при които стъблото е надземно. Тези папрати все по-често могат да се видят в офис интериора.

Интересно

Не малка част от папратите се използват в хомеопатични и аюрведични субстанции. Те осигуряват храна, инсектициди и орнаменти в бита на хората. В народна медицина основното приложение на папратите е като противопаразитно средство.

Други форми сред папрати са епифитите. Пример за епифитна папрат е платицериума (Platycerium), който се среща предимно във влажните тропически региони и отглеждането му извън естествената среда е предизвикателство за колекционерите. Във водните басейни папратите заемат също своята ниша с водни представители като салвинията (Salvinia).

През Викторианската епоха във Великобритания започва използването на папратите като интериорни растения. Популярни родове са адиантум (Adiantium), асплениум (Asplenium), нефролепис (Nephrolepis), полистихум (Polystichum), птерис (Pteris) и многобройните им култивари. Създадени са и пъстролистни форми, които няма как да не грабнат вниманието.

Условия за успешно отглеждане

Папратите в интериорното озеленяване са подходящи за сенчести кътчета в офиса, което не значи, че по-високата осветеност ще им навреди. Напротив, достатъчната светлина благоприятства развитието и растежа им. Важно е да се избягват незасенчени места с южно и западно изложение, тъй като има голяма опасност да се образуват пригори по листата.

Необходимо е да се поставят далеч от климатичната инсталация или в близост до врати и прозорци и на места, където е налице голяма температурна амплитуда през денонощието. Оптимална температура за най-често отглежданите папрати е в границите от 18 до 28°С.

Влажността на субстрата се поддържа висока, но е добре да се знае, че задържането на излишно количество не се отразява благоприятно на папратите. Въздушната влажност е изключително важна и поддържането й чрез опръскване или с помощта на овлажнители е задължителна.

Субстратът, който се използва дори и при някои епифити като нефролеписа, трябва да включва неутрален торф, листовка и/или компост, перлит, мъх, пясък и т.н. Добре е да бъде съобразен с конкретните изисквания на различните видове папрати. Засаждането е добре да се извършва през пролетта или есента, тъй като растенията се адаптират много добре към новите условия.

Папратите не понасят излишък на минерали и подхранването с такъв тип торове се извършва регулярно.

Размножаването чрез спори в изкуствена среда е трудно, поради което се извършва предимно вегетативно − с разделяне на коренищата или посредством образуваните столони с нови дъщерни растения. Интересни са и т. нар. „живораждащи папрати“, които образуват дъщерни растения по самите листа. Попадайки в благоприятна среда, те се вкореняват и се развиват успешно.

Контролът на неприятелите по папратите е много важен, особено в началото на опаразитяването. Основните неприятели са акарите и памуковите, щитоносните и дългоопашатите въшки. Използването на препарати не е препоръчително поради високата чувствителност на голяма част от папратите. При нужда се използват био продукти или подходящи системни инсектициди.

За да станат папратите част от интериора на вашия офис, ни се обадете на тел. 089 900 1602, направете запитване онлайн или ни пишете на info@cvetni-idei.com.

 

  Цветен скандинавски мъх в саксия
   


  Политика за поверителност и защита на личните данни  Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

   Висока метална кашпа
    


   Политика за поверителност и защита на личните данни   Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

    Метални кашпи на стойка
     


    Политика за поверителност и защита на личните данни    Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

     Шишенце с цветен скандинавски мъх
      


     Политика за поверителност и защита на личните данни     Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

      Подвижни разделители
       


      Политика за поверителност и защита на личните данни      Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

       Метални кашпи
        


       Политика за поверителност и защита на личните данни       Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

        Вертикални конструкции с метални въжета
         


        Политика за поверителност и защита на личните данни        Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

         Кръг
          


         Политика за поверителност и защита на личните данни         Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

          Панел в окачен таван
           


          Политика за поверителност и защита на личните данни          Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

           Композиции за маса
            


           Политика за поверителност и защита на личните данни           Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

            Картини и пана от скандинавски мъх
             


            Политика за поверителност и защита на личните данни            Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

             "Отгледай сам"
              


             Политика за поверителност и защита на личните данни             Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

              Малко цвете в саксия
               


              Политика за поверителност и защита на личните данни              Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

               Зелена вертикална преграда
                


               Политика за поверителност и защита на личните данни               Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

                Букви
                 


                Политика за поверителност и защита на личните данни                Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

                 Шестоъгълник
                  


                 Политика за поверителност и защита на личните данни                 Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

                  Свържете се с нас                  Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.