Какво не знаем за кактуса Rhipsalis cassutha

Какво не знаем за кактуса Rhipsalis cassutha

Родът Rhipsalis произхожда от тропическите гори и спада към групата на горските видове. За разлика от традиционните кактуси, тези видове са прикрепени към дърветата в горите и джунглите, затова не е странно, че се различават доста по външен вид и изисквания от покритите с бодли пустинни кактуси. Ето няколко съвета как да отглеждате това уникално и забавно на външен вид растение.

Външен вид

В естествена среда Рипсалис касута виси от дърветата. Стъблата му са сегментирани и в природата могат да достигнат до 2 м дължина. По тях не се образуват бодли, те са разклонени и са покрити с почти незабележими пъпковидни израстъци. В стайни условия дългите му стъбла провисват от саксията. Много е подходящ за поставяне във висящи кошници. Цъфти рядко. Отглежда се заради стъблата, които са е доста впечатляващи.

Условия за отглеждане

В родните си тропически гори този кактус расте като епифит по дървета и скални пукнатини, затова ще стои прекрасно висящ на северния или западния прозорец в офиса ви.

Расте по ниските горски етажи, където температурата е поне 15˚C и светлината се процежда през короните на дърветата. Няма да имате никакви грижи с него, ако пресъздадете тези условия – непряко слънце и температура между 15 и 21 ˚C.

Почвата трябва да е добре дренирана. Поддържайте почвата влажна през пролетта и лятото.  Може да напълните паничката му с камъчета и да налеете малко вода. По този начин ще поддържате и въздушна влажност около него.

Растението не иска много, освен умерена светлина и умерена влага. От април до септември торете веднъж месечно с половин доза тор за кактуси. Поливайте често през пролетта и лятото, а през зимата – рядко.

Ако решите да си размножите този красавец, откъснете сегмент от стъблото, оставете мястото да позасъхне за ден-два и после го поставете във влажен пясък или почвен субстрат за кактуси. Коренчета ще се появят след няколко седмици.

И да обобщим – Рипсалис касута е лесен за отглеждане и много подходящ за начинаещи цветари и офисни служители. Пробвайте!

Обадете ни се на тел. 089 900 1602, направете запитване онлайн или ни пишете на info@cvetni-idei.com.

 

  Цветен скандинавски мъх в саксия
   


  Политика за поверителност и защита на личните данни  Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

   Висока метална кашпа
    


   Политика за поверителност и защита на личните данни   Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

    Метални кашпи на стойка
     


    Политика за поверителност и защита на личните данни    Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

     Шишенце с цветен скандинавски мъх
      


     Политика за поверителност и защита на личните данни     Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

      Подвижни разделители
       


      Политика за поверителност и защита на личните данни      Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

       Метални кашпи
        


       Политика за поверителност и защита на личните данни       Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

        Вертикални конструкции с метални въжета
         


        Политика за поверителност и защита на личните данни        Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

         Кръг
          


         Политика за поверителност и защита на личните данни         Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

          Панел в окачен таван
           


          Политика за поверителност и защита на личните данни          Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

           Композиции за маса
            


           Политика за поверителност и защита на личните данни           Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

            Картини и пана от скандинавски мъх
             


            Политика за поверителност и защита на личните данни            Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

             "Отгледай сам"
              


             Политика за поверителност и защита на личните данни             Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

              Малко цвете в саксия
               


              Политика за поверителност и защита на личните данни              Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

               Зелена вертикална преграда
                


               Политика за поверителност и защита на личните данни               Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

                Букви
                 


                Политика за поверителност и защита на личните данни                Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

                 Шестоъгълник
                  


                 Политика за поверителност и защита на личните данни                 Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

                  Свържете се с нас                  Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.