Как да се грижим за Ficus Benjamin

Как да се грижим за Ficus Benjamin

Фикусите са често срещани в офисите растения, най-вече защото изглеждат като съвсем истински дървета със стъбло и корона или като буйни храсти. Въпреки своята популярност, те са доста придирчиви. Ако обаче знаете как да се грижите за тях, ще ги поддържате здрави и щастливи дълги години.

Ficus Benjamin ‘Exotica’ в саксии Lechuza Rondo 40.

Външен вид

Когато хората казват Фикус, те най-често имат предвид именно Ficus Benjamin. Този вид фикуси запазват дървовидната си структура независимо от големината, затова са идеални както под формата на бонсаи, така и за стайни растения за големи пространства. Техните листа могат да са тъмно или светло зелени или с бяла/жълта окраска. През последните години благодарение на гъвкавите им стъбла се срещат и най-различни „плетки“ на стъблата.

Условия за отглеждане

Ficus Benjamin обича умерена непряка слънчева светлина. На силно осветено място може да се наблюдава изгаряне на листата и листопад. Той не понасят и ниски температури и течение. Температура над 21оС и далеч от студено течение от прозорци и врати е идеално за него. И не забравяйте, че никое растение не обича подухването от климатиците, било то топло или студено.

Фикусите обичат влагата. Пулверизирането на растенията и редовното поливане им се отразява много добре, но преполиването трябва да се избягва. Затова, преди да полеете, винаги проверявайте дали почвата е влажна. Полейте само, ако видите, че тя е суха.

Ficus Benjamin расте бързо и има нужда от редовно торене веднъж на две седмици.

Често срещани проблеми

Всеки собственик на Ficus Benjamin поне веднъж се е запитал: „Защо му капят листата?“. Падането на листата е най-често срещаният проблем. Това е нормалната реакция на растението при стрес, който може да се дължи на следното:

 • Недостатъчно или прекомерно поливане
 • Ниска влажност
 • Слаба осветеност
 • Преместване или пресаждане
 • Течение
 • Промяна в температурата (прекалено топло или студено)
 • Вредители

Когато забележите по-обилен от обикновено листопад, проверете дали не е налице някое от изброените условия.

Сред вредителите най-често срещаните са бялата пашкулна въшка и акарите. Ако растението е добре гледано, те са рядкост. Но ако е под някакъв стрес и хвърля листа, то бива бързо нападнато от тези неприятели. Следете за появата на бели натрупвания, паяжинки или лепкави петна и третирайте растението с препарат. Физическото им премахване с мокра гъба или обилна струя вода също помага.

Прочетете и за други два вида фикуси, които често използваме в интериорното озеленяване – Ficus lyrata и Ficus elastica.

Научете повече за растенията и грижата за тях. Обадете ни се на тел. 089 900 1602, направете запитване онлайн или ни пишете на info@cvetni-idei.com.

 

  Цветен скандинавски мъх в саксия
   


  Политика за поверителност и защита на личните данни  Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

   Висока метална кашпа
    


   Политика за поверителност и защита на личните данни   Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

    Метални кашпи на стойка
     


    Политика за поверителност и защита на личните данни    Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

     Шишенце с цветен скандинавски мъх
      


     Политика за поверителност и защита на личните данни     Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

      Подвижни разделители
       


      Политика за поверителност и защита на личните данни      Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

       Метални кашпи
        


       Политика за поверителност и защита на личните данни       Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

        Вертикални конструкции с метални въжета
         


        Политика за поверителност и защита на личните данни        Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

         Кръг
          


         Политика за поверителност и защита на личните данни         Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

          Панел в окачен таван
           


          Политика за поверителност и защита на личните данни          Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

           Композиции за маса
            


           Политика за поверителност и защита на личните данни           Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

            Картини и пана от скандинавски мъх
             


            Политика за поверителност и защита на личните данни            Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

             "Отгледай сам"
              


             Политика за поверителност и защита на личните данни             Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

              Малко цвете в саксия
               


              Политика за поверителност и защита на личните данни              Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

               Зелена вертикална преграда
                


               Политика за поверителност и защита на личните данни               Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

                Букви
                 


                Политика за поверителност и защита на личните данни                Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

                 Шестоъгълник
                  


                 Политика за поверителност и защита на личните данни                 Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

                  Свържете се с нас                  Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.