Как да се грижим за Коледната звезда (Poinsettia)

Как да се грижим за Коледната звезда (Poinsettia)

Коледна звезда

Подарили са ви Коледна звезда за празниците, но какво да правите с тази красавица през Новата година? Ето няколко съвета как да се грижите за нея, за да й се радвате целогодишно. Ако пък сте решили вие да изненадате някого с това красиво растение, разгледайте какви разновидности може да намерите на пазара този сезон.

Всички обичаме ярко червените прилистници на Poinsettia и неминуемо я свързваме с Коледа. През януари обаче повечето хора се питат дали да не я изхвърлят, след като догодина колегите от офиса сигурно ще им подарят друга. Истината е, че Коледната звезда изисква специални, но не и невъзможни грижи.

Първото е да подсигурите на растението подходящи условия. Ако сте го сложили на прозореца на топло и слънчево (без течение) място, сте на прав път. Тя се нуждае поне от 6 часа обилна непряка слънчева светлина на ден.

За да продължи да цъфти, през деня й трябват 18-21оС, а през нощта – хладничките 15оС, за да избегнете окапването на листата.

Поддържайте един и същ режим на поливане до началото на април, след което постепенно я засушете. Към средата на април и началото на май, ако растението се е поиздължило, отрежете стъблата на около 10 см над почвата и го пресадете в по-голяма саксия. (Сухи части на растението може да режете по всяко време). Полейте обилно и го върнете на слънчевия прозорец. Проверявайте редовно влажността на почвата. Полейте отново, едва когато почвата е суха на пипане.

След като започне новият растеж, торете Коледната звезда на всеки две седмици с универсален тор за стайни цветя. В началото на лятото, когато нощните температури са вече по-високи, може да преместите растението на балкона на смесена сянка. Постепенно го местете на все по-светло, докато накрая може да го изложите на преките слънчеви лъчи. Продължавайте да го поливате и торите, както обикновено.

Към средата на лятото отново подрежете около 3-4 см от стъблата. Повторете в началото на септември, като отрежете 8-9 см, за да насърчите разклоняването на стъблата, оставяйки 3-4 листа на всяка издънка.

По това време навън вече започва да захладнява и настъпва времето да приберете Коледната звезда обратно вътре на слънчевия прозорец. Поливането и торенето остават същите.

Сега идва забавната част – как да я накараме да цъфне за Коледа? Poinsettia изисква по-къса светла част на деня, за да цъфне и да оформи любимите на всички ярко червени прицветници. Започнете да държите растението на тъмно за 12-14 часа на ден през целия октомври и ноември. Просто на тръгване от офиса го прибирайте в шкафа. Когато на следващия ден се приберете от обедна почивка, го сложете отново на прозореца.

Към края на ноември този режим трябва да спре и растението да се радва на слънчевото си място на прозореца поне 6 часа дневно. Намалете поливането и торенето.

Така до Коледа ще имате красиво цъфнала Коледна звезда и ще може да започнете този цикъл на грижи през следващата година.

Макар да няма гаранция, че дори и с тези специални грижи Poinsettia ще цъфне, си заслужава да опитате. Все пак и само със зелените си листа Коледната звезда е красива.

Ако пък сте решили вие да зарадвате някого с тази красавица за Коледа, вижте какви разновидности може да намерите на пазара този сезон:

1. Red Carousel

2. Marble Star

3. White Glitter

4. Chianti

5. Orange Spice

6. Infinity Marble

7. Monet

8. Red Glitter

9. Icy Crystal

10. Tapestry

11. Freedom

12. Ruby Frost

13. White Star

14. Mars Pink

15. Sparkling Punch

Научете повече за растенията в офиса. Обадете ни се на тел. 089 900 1602, направете запитване онлайн или ни пишете на info@cvetni-idei.com.

 

  Цветен скандинавски мъх в саксия
   


  Политика за поверителност и защита на личните данни  Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

   Висока метална кашпа
    


   Политика за поверителност и защита на личните данни   Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

    Метални кашпи на стойка
     


    Политика за поверителност и защита на личните данни    Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

     Шишенце с цветен скандинавски мъх
      


     Политика за поверителност и защита на личните данни     Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

      Подвижни разделители
       


      Политика за поверителност и защита на личните данни      Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

       Метални кашпи
        


       Политика за поверителност и защита на личните данни       Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

        Вертикални конструкции с метални въжета
         


        Политика за поверителност и защита на личните данни        Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

         Кръг
          


         Политика за поверителност и защита на личните данни         Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

          Панел в окачен таван
           


          Политика за поверителност и защита на личните данни          Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

           Композиции за маса
            


           Политика за поверителност и защита на личните данни           Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

            Картини и пана от скандинавски мъх
             


            Политика за поверителност и защита на личните данни            Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

             "Отгледай сам"
              


             Политика за поверителност и защита на личните данни             Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

              Малко цвете в саксия
               


              Политика за поверителност и защита на личните данни              Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

               Зелена вертикална преграда
                


               Политика за поверителност и защита на личните данни               Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

                Букви
                 


                Политика за поверителност и защита на личните данни                Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

                 Шестоъгълник
                  


                 Политика за поверителност и защита на личните данни                 Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

                  Свържете се с нас                  Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.