Наистина ли е шефлера

Наистина ли е шефлера

Тази популярна красавица се среща често във вътрешните пространства на бизнес сградите. В урбанизираните райони с по-мек климат се използва и в екстериорното озеленяване. Научете повече за произхода и изискванията за оглеждане на шефлерата и защо вече трябва да я познаваме като Heptapleurum arboricola.

На кратко

Любопитно

С последните филогенетични изследвания видът Хептаплеурум арборикола (Heptapleurum arboricola) се приема като отделен в семейство Аралиеви (Araliaceae), а добре познатата на всички шефлера арборикола (Schefflera arboricola) преминава в синонимиката му.

Хептаплеурумът произхожда от влажните тропически региони на Хайнан и Тайван, Китай. Той е бързорастящ вечнозелен храст със сложни кожести листа съставени от 7-9 отделни листчета (дяла). Плодовете са ярко обагрени и се използват за храна от дивите животни. Тъй като е сравнително невзискателен вид, в ландшафтната архитектура е въведен като външен декоративен елемент в много райони на света – Флорида, Ямайка, Хавай и др. В интериорното озеленяване освен заради лесното си отглеждане се използва и заради интересната си форма и окраска.

Създадените сортове са много разнообразни: Heptapleurum arboricola ’Trinette’, компактен с деликатни пъстролистни листа; H. arboricola ’Luseane’, с нежни зелени листа; H. arboricola ’Nora, сорт с едри красиви зелени листа.

Условия за отглеждане

Оптималната температура за растеж и развитие в офиса на шефлерата или, както вече трябва да я наричаме, на хептаплеурума е в интервала 15-28°С. Силните горещи или студени въздушни течения предизвикват образуването съответно на черни или кафяви участъци по листата. Затова подходящо е мястото далеч от климатичната инсталация и не в непосредствена близост до прозорците.

Светлината е важен фактор, особено когото се отглеждат пъстролистни култивари, затова те обичат източното изложение с ярка непряка слънчева светлина. Култиварите със зелени листа са сравнително сенкоиздръжливи, което ги прави много подходящи при озеленяването на тъмните кътове в офиса. За да изберете правилните растения за вашето работно пространство, направете запитване онлайн или ни пишете на info@cvetni-idei.com.

Влажността на въздуха се поддържа висока около 70-75%, тъй като естествените местообитания на хептаплеурума са предимно в крайбрежни райони. Редовното пулверизиране е задължително за отглеждането и поддържането на красиви растения от този вид. Количеството на почвената влага се определя в зависимост от климатичните условия: изложение, период на растеж и развитие и др.

В активния период растенията се подхранват с органични или минерални торове веднъж месечно, а във фаза на покой торенето се преустановява. Листното подхранване също благоприятства оптималните растеж и развитие.

Размножаването в изкуствени условия се извършва по време на резитбените дейности чрез вземане на връхни резници, поставени в пясък или торф, а не рядко успеваемост има и когато са само потопени в съд с вода.

Контролът на болестите и неприятелите е задължителен, тъй като много често хептаплеурумът бива нападнат от щитоносни и памукови въшки. Ако се установи инвазивно опаразитяване, се третира със системни инсектициди. При по-слабо нападение може да се прилагат и био продукти.

Установена е токсичност при домашни любимци и хора. При допир или поглъщане на зелени части от растението се предизвикват кожни алергии и нарушения в гастроинтестиналния тракт.

За да може това интересно растение да окраси и вашия офис, ни се обадете на тел. 089 900 1602, направете запитване онлайн или ни пишете на info@cvetni-idei.com.

 

One comment

 1. Pingback: Цветни тенденции 2023 | Цветни идеи

Comments are closed.

  Цветен скандинавски мъх в саксия
   


  Политика за поверителност и защита на личните данни  Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

   Висока метална кашпа
    


   Политика за поверителност и защита на личните данни   Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

    Метални кашпи на стойка
     


    Политика за поверителност и защита на личните данни    Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

     Шишенце с цветен скандинавски мъх
      


     Политика за поверителност и защита на личните данни     Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

      Подвижни разделители
       


      Политика за поверителност и защита на личните данни      Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

       Метални кашпи
        


       Политика за поверителност и защита на личните данни       Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

        Вертикални конструкции с метални въжета
         


        Политика за поверителност и защита на личните данни        Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

         Кръг
          


         Политика за поверителност и защита на личните данни         Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

          Панел в окачен таван
           


          Политика за поверителност и защита на личните данни          Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

           Композиции за маса
            


           Политика за поверителност и защита на личните данни           Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

            Картини и пана от скандинавски мъх
             


            Политика за поверителност и защита на личните данни            Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

             "Отгледай сам"
              


             Политика за поверителност и защита на личните данни             Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

              Малко цвете в саксия
               


              Политика за поверителност и защита на личните данни              Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

               Зелена вертикална преграда
                


               Политика за поверителност и защита на личните данни               Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

                Букви
                 


                Политика за поверителност и защита на личните данни                Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

                 Шестоъгълник
                  


                 Политика за поверителност и защита на личните данни                 Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

                  Свържете се с нас                  Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.