Растенията – естествен овлажнител на въздуха

Растенията – естествен овлажнител на въздуха

Прекалено сухият въздух в офиса е често срещан проблем. Причините са много, но един от начините да се справите с това, е да работите в компанията на растения, които по естествен начин овлажняват въздуха.

Растенията непрекъснато извличат вода от почвата, за да поддържат водния си баланс. Част от нея отива в клетките, но повечето се изпарява през листата. Този процес се нарича транспирация. Растенията използват транспирацията, за да поддържат непрекъснато движение на водата в организма си, да си доставят хранителни вещества и да се охлаждат. Това прекрасно тяхно свойство ги прави естествен овлажнител на околната среда.

Подходящи видове

Ясно е, че почти всички растения отделят влага, но някои го правят много по-ефективно. Най-общо казано, растенията с големи, широки листа имат по-голям овлажняващ ефект от тези с тесни или малки, кръгли листа.

Големите листа позволяват на цветята да абсорбират повече светлина и въглероден двуокис за фотосинтезата си и съответно да отделят повече вода в атмосферата. Това обяснява защо пустинните екземпляри имат малки листа с минимална повърхност, за да намалят изпаряването на водата. От друга страна, обитателите на тропическите гори и други среди, където водата е в изобилие, обикновено са с големи листа.

Ето няколко вида, които ще балансират ефективно влажността в работното пространство:

  • Dracaena
  • Philodendron
  • Spathyphyllum
  • Areca
  • Chamaedorea
Тропически представители с добри овлажняващи свойства са:

  • Philodendron Monstera
  • Ficus benjamina

Осигуряването на добра циркулация на въздуха около растенията и правилното поливане им помага да овлажняват по-ефективно. Но не отивайте и в другата крайност. В по-малки офис помещения растенията не бива да са прекалено много, за да не се получи преовлажняване на въздуха, което да навреди на мебелите и техниката.

Нека направим заедно работната среда по-здравословна! Обадете ни се на тел. 089 900 1602, направете запитване онлайн или ни пишете на info@cvetni-idei.com.
 

    Свържете се с нас