Как да се грижим за Dracaena fragrans

Как да се грижим за Dracaena fragrans

Едно от най-често срещаните растения в съвременния офис е драцената, по-често дори от замиокулкаса и фикус бенджамин. Причина за това е голямото разнообразие от сортове с различен размер, форма и окраска на листата. А за нас като експерти в интериорното озеленяване на офис пространства е важно, че освен с ефектния си външен вид растението се отличава с издръжливост на различните условия в работните помещения.

На кратко за Dracaena fragrans

Dracaena fragrans ‘Lemon Lime’

В тази статия ще ви разкажем за Dracaena fragrans (Ароматна драцена). Тя произхожда от Тропическа Африка и представлява храст или дърво от семейство Asparagaceae (Аспарагусови), достигащо 1.5-15 м височина. Стъблата са единични или разклонени, до 30 см в диаметър, а на върха им листата формират характерна гъста корона. Цветовете са ароматни, жълтеникаво зелени или бели с виолетови оттенъци. Интересно е, че драцената цъфти и в стайни условия, запазвайки характерния си сладък аромат.

През последните десетилетия селекционерите са създали стотици разновидности. Едни от най-често използваните сортове и хибриди в интериорното озеленяване са Dracaena fragrans ‘Warneckii’, D. fragrans ‘Rhoersii’, D. fragrans ‘Bausei’, D. fragrans ‘White stripe’ и D. fragrans ‘Massangeana’.

Условия за отглеждане

Dracaena fragrans ‘Warneckii’

По нашите ширини драцената е стайно растение, което като повечето интериорни видове не обича топлите и студени въздушни течения. Затова трябва да бъде далеч от климатиците.

Ярката непряка слънчева светлина е най-подходяща, особено за пъстролистните драцени. За по-тъмните офиси са подходящи разновидностите с тъмни листа.

Не е голям любител на водата и между поливките почвеният субстрат трябва да просъхне. През зимата поливките трябва да се ограничат. Пожълтелите листа са признак или на засушаване, или на преполиване. Проверката на влажността на почвата ще ви даде отговор кое от двете мъчи растението – недостатъчното или прекалено много количество вода.

Влажността на въздуха в офиса е от съществено значение за оптималното развитие на драцената. За да осигурите по-висока влажност в горещите летни месеци или през зимата, когато отоплението работи,  е препоръчително редовно пулверизиране.

Dracaena fragrans ‘Massangeana’

Размножаването на драцената е едно от най-лесните и приятни занимания за любителите на растения. Добре е да се осъществява след формирането на короната. Основният начин е чрез връхни и стъблени резници, поставени на светло и топло място във вода или пясък. Подходящ период е рано напролет, когато продължителността на деня нараства и растенията не са започнали активният си период на растеж и развитие.

За съжаление, драцената е честа жертва на вредители – щитоносна и памукова въшка, както и акари. Следете за появата им, за да може да реагирате бързо. Първо измийте добре заразените участъци със сапунена вода и гъба, за да премахнете колкото е възможно повече от вредителите. След това третирайте с препарат, като при необходимост повторете след две седмици.

За да стане това красиво растение част от вашия офис, ни се обадете на тел. 089 900 1602, направете запитване онлайн или ни пишете на info@cvetni-idei.com.

 

  Цветен скандинавски мъх в саксия
   


  Политика за поверителност и защита на личните данни  Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

   Висока метална кашпа
    


   Политика за поверителност и защита на личните данни   Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

    Метални кашпи на стойка
     


    Политика за поверителност и защита на личните данни    Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

     Шишенце с цветен скандинавски мъх
      


     Политика за поверителност и защита на личните данни     Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

      Подвижни разделители
       


      Политика за поверителност и защита на личните данни      Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

       Метални кашпи
        


       Политика за поверителност и защита на личните данни       Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

        Вертикални конструкции с метални въжета
         


        Политика за поверителност и защита на личните данни        Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

         Кръг
          


         Политика за поверителност и защита на личните данни         Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

          Панел в окачен таван
           


          Политика за поверителност и защита на личните данни          Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

           Композиции за маса
            


           Политика за поверителност и защита на личните данни           Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

            Картини и пана от скандинавски мъх
             


            Политика за поверителност и защита на личните данни            Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

             "Отгледай сам"
              


             Политика за поверителност и защита на личните данни             Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

              Малко цвете в саксия
               


              Политика за поверителност и защита на личните данни              Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

               Зелена вертикална преграда
                


               Политика за поверителност и защита на личните данни               Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

                Букви
                 


                Политика за поверителност и защита на личните данни                Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

                 Шестоъгълник
                  


                 Политика за поверителност и защита на личните данни                 Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

                  Свържете се с нас                  Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.