Едногодишни цветя за терасата – част първа

Едногодишни цветя за терасата – част първа

Едногодишните цветя имат предимството пред многогодишните, че повечето от тях цъфтят дълго – цяло лято, та чак до късна есен. Това ги прави идеални за освежаване на всяка тераса, когато след дългите зимни месеци сме зажаднели за цвят и зеленина.

Различните видове имат различни изисквания относно слънчева светлина и поливане, но има няколко общовалидни съвета за отглеждането им:

 • Добре дренирана почва – доброто оттичане на водата е много важно за поддържане на здрава коренова система. Задържането на вода в почвата причинява загниване на кроените.
 • Редовно торене – за поддържането на цъфтежа е препоръчително торене с подходящ тор на 2-3 седмици.
 • Поливане – поливайте в началото или края на деня ниско долу, за да не мокрите листата.
 • Премахване на прецъфтелите цветове – това не е задължително за всички видове, но при повечето цветя стимулира цъфтежа, а и допринася за добрия им естетически вид.
 • Болести и вредители – редовно оглеждайте растенията за наличие на листни въшки или акари, за да реагирате своевременно. Побеляването на листата на сенколюбивите растения е признак за заболяване (мана), което също трябва да третирате своевременно.

Независимо дали терасата в офиса или у дома ви е много слънчева или по-сенчеста, съществуват много видове едногодишни цъфтящи растения, които са подходящи за различните условия.

Ще започнем с най-често срещаните у нас цветя, които обичат слънцето.

Петуния (Petunia x hybrida)

Петуниите са често срещани едногодишни растения, като при тях наистина има богат избор от размери и цветове. Обичат слънцето, но не и прекалената жега, тъй като могат да прегорят. Затова ще им е най-добре, ако не ги огрява целодневно. Премахването на прецъфтелите цветове е много досадна задача, но е задължителна за поддържането на обилния цъфтеж, така че не го пропускайте.

 • Светлина: Пряка слънчева светлина/полусянка
 • Вода: редовно поливане
 • Разновидност на цветовете: варира от бяло до черно, включително двуцветни комбинации.

Мушката и сакъзи (Pelargonium zonale/peltatum)

Мушкатото и каскадният му събрат сакъзчето може би са най-традиционните летни цветя по нашите земи. Разнообразието от цветове и характерният им аромат будят много детски спомени от летните ваканции на село. През последните години обаче тези две цветя превзеха и градската среда. Може да ги видим както по терасите на офиси, така и на балконите у дома, разхождайки се по улиците в квартала. Обичат слънцето и на пряка слънчева светлина цъфтежът е най-обилен. Премахването на прецъфтелите цветове е задължително.

 • Светлина: Пряка слънчева светлина
 • Вода: редовно поливане
 • Разновидност на цветовете: бяло, червено, оранжево, розово, цикламено, лилаво, включително двуцветни комбинации.

Калибрахое (Calibrachoa hybrid)

Калибрахоето е каскадно едногодишно растение, което много прилича на петунията и често го бъркат с нея. То има по-дребни цветове, но при редовно торене цъфтежът е обилен и продължителен. Не се налага да премахвате непрекъснато прецъфтелите цветове, но трябва да поливате редовно и да осигурите добре дренирана почва.

 • Светлина: Пряка слънчева светлина
 • Вода: редовно поливане
 • Разновидност на цветовете: бяло, жълто, оранжево, праскова, червено и много нюанси на розово и лилаво.

Вербена (Verbena)

Вербената е чудесен избор за слънчева тераса. Цъфти през лятото и есента. Лесно за отглеждане растение, което издържа на засушаване и се нуждае от умерено поливане. Добре дренираната почва и редовното подхранване са задължителни. Редовното премахване на прецъфтелите цветове ще поддържа добрия вид на растението и ще стимулира цъфтежа. Вербената бива бордюрна и каскадна.

 • Светлина: Пряка слънчева светлина
 • Вода: умерено поливане
 • Разновидност на цветовете: бяло, жълто, оранжево, праскова, червено, розово, лилаво; двуцветни комбинации.

Тагетес/Турта (Tagetes)

Ако искате с малко усилия да постигнете голям резултат, тагетесът е вашият избор – бързо растящ, с ярки жълти и оранжеви цветове, обилен непрекъснат цъфтеж. В добавка на това характерният му аромат отблъсква комарите. А ако сте от сте от по-мързеливите, може да оставите някои от прецъфтелите цветове. Тагетесът ще се самонасее и следващата година ще имате готов разсад в сандъчето.

 • Светлина: Пряка слънчева светлина
 • Вода: редовно поливане
 • Разновидност на цветовете: кремаво, жълто, оранжево.

Остеоспермум (Osteospermum)

Остеоспермумът е добър избор за сандъчето на балкона – издържа на засушаване, цъфти обилно и предлага разнообразие от цветове. Макар и премахването на прецъфтелите цветове да не е задължително, ако го правите, растението със сигурност ще изглежда по-добре. С редовно торене и умереното поливане растението ще се чувства идеално при вас. Ако прорасне с напредване на лятото, не се притеснявайте да го подрязвате.

 • Светлина: Пряка слънчева светлина/полусянка
 • Вода: умерено поливане
 • Разновидност на цветовете: розово, лилаво, синьо, жълто, оранжево, бяло; много съцветия са с по-тъмно око.

В следващата ни статия ще ви разкажем за няколко растения, които ще се чувстват добре и на по-сенчеста тераса.

Когато сте готови да освежите терасата, ние ще ви покажем кои растения са най-подходящи за нея. Обадете ни се за безплатен оглед на тел. 089 900 1602, направете запитване онлайн или ни пишете на info@cvetni-idei.com.

 

  Цветен скандинавски мъх в саксия
   


  Политика за поверителност и защита на личните данни  Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

   Висока метална кашпа
    


   Политика за поверителност и защита на личните данни   Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

    Метални кашпи на стойка
     


    Политика за поверителност и защита на личните данни    Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

     Шишенце с цветен скандинавски мъх
      


     Политика за поверителност и защита на личните данни     Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

      Подвижни разделители
       


      Политика за поверителност и защита на личните данни      Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

       Метални кашпи
        


       Политика за поверителност и защита на личните данни       Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

        Вертикални конструкции с метални въжета
         


        Политика за поверителност и защита на личните данни        Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

         Кръг
          


         Политика за поверителност и защита на личните данни         Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

          Панел в окачен таван
           


          Политика за поверителност и защита на личните данни          Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

           Композиции за маса
            


           Политика за поверителност и защита на личните данни           Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

            Картини и пана от скандинавски мъх
             


            Политика за поверителност и защита на личните данни            Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

             "Отгледай сам"
              


             Политика за поверителност и защита на личните данни             Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

              Малко цвете в саксия
               


              Политика за поверителност и защита на личните данни              Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

               Зелена вертикална преграда
                


               Политика за поверителност и защита на личните данни               Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

                Букви
                 


                Политика за поверителност и защита на личните данни                Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

                 Шестоъгълник
                  


                 Политика за поверителност и защита на личните данни                 Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

                  Свържете се с нас                  Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.