5 признака на преполиване

5 признака на преполиване

Стайните растения имат различна нужда от вода. За сукулентите, например, всички знаем, че могат и с малко, докато други видове, като папратите, изискват постоянна влага. Познаването на специфичните изисквания, които всеки вид има към водата, е важно, защото и недостигът на влага, но особено преполиването могат да увредят растението необратимо.

Корените на растенията имат нужда от вода и кислород, за да се развиват добре, и прекаленото количество вода буквално ги удавя и започват процеси на гниене, а това трудно се оправя. Затова тук ще споделим пет признака, че поливате повече от необходимото, както и съвети как да спасите зелените си приятели, докато не е късно.

1. Почвата винаги е мокра на пипане

Ако е дошъл денят за поливане, първо проверете влажността на почвата, като заровите пръсти на около 2 см под повърхността. Ако усетите влага, вероятно почвата е добре напоена с вода от предишното поливане. Следователно може спокойно да пропуснете този път. Особено важно е да проверявате влажността на почвата, ако растенията не са в саксии с дупка, а в кашпи.

2. Има жълти листа

Жълтеещите листа са един от основните признаци за преполиване. Често обаче те са признак и за точно обратното. И отново проверката на влажността на почвата ще ви даде отговор кое от двете мъчи растението – недостатъчното или прекалено много количество вода.

3. Меки стъбла

Ако стъблата станат меки на пипане, най-вероятно процесите на гниене вече са засегнали и тях. Засушете добре, като пропуснете колкото поливки е необходимо, и изрежете, каквото можете от засегнатите участъци.

4. Листата имат кафяви краища или петна

Понякога, ако листата поемат прекалено много вода, клетките им се пренасищат и умират, причинявайки кафяви петна по тях. Кафявите краища могат да показват и липса на достатъчно влага, но тъмните петна във вътрешността на листата със сигурност са знак на преполиване.

5. По почвата се забелязват вредители

Някои видове насекоми обожават влажната почва. Ако забележите нещо да лази по повърхността на почвата или малки мушички да кръжат около нея, трябва да обърнете внимание на колко поливате.

Спасителна операция

Може да потвърдите диагнозата „преовлажняване“, като извадите внимателно растението от саксията и огледате корените. Ако са тъмни и меки и слузести на пипане, почвата има странна и неприятна миризма, трябва да вземете мерки. В много случаи растението може да бъде спасено.

Отстранете увредените корени и пресадете растението в нова почва. След това го поставете на по-слънчево и проветриво място, като се въздържате от поливане, докато не усетите суха почва на 2 см под повърхността. Растението ще започне да показва признаци на подобрение след около седмица, но може да му трябва повече време, затова се въоръжете с търпение и не го отписвайте още.

Когато растенията в офиса имат нужда от професионална грижа, за да върнете добрия им вид след дългото ви отсъствие, ни се обадете за безплатен оглед на тел. 089 900 1602, направете запитване онлайн или ни пишете на info@cvetni-idei.com.

 

  Цветен скандинавски мъх в саксия
   


  Политика за поверителност и защита на личните данни  Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

   Висока метална кашпа
    


   Политика за поверителност и защита на личните данни   Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

    Метални кашпи на стойка
     


    Политика за поверителност и защита на личните данни    Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

     Шишенце с цветен скандинавски мъх
      


     Политика за поверителност и защита на личните данни     Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

      Подвижни разделители
       


      Политика за поверителност и защита на личните данни      Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

       Метални кашпи
        


       Политика за поверителност и защита на личните данни       Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

        Вертикални конструкции с метални въжета
         


        Политика за поверителност и защита на личните данни        Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

         Кръг
          


         Политика за поверителност и защита на личните данни         Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

          Панел в окачен таван
           


          Политика за поверителност и защита на личните данни          Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

           Композиции за маса
            


           Политика за поверителност и защита на личните данни           Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

            Картини и пана от скандинавски мъх
             


            Политика за поверителност и защита на личните данни            Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

             "Отгледай сам"
              


             Политика за поверителност и защита на личните данни             Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

              Малко цвете в саксия
               


              Политика за поверителност и защита на личните данни              Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

               Зелена вертикална преграда
                


               Политика за поверителност и защита на личните данни               Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

                Букви
                 


                Политика за поверителност и защита на личните данни                Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

                 Шестоъгълник
                  


                 Политика за поверителност и защита на личните данни                 Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

                  Свържете се с нас                  Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.