10 растения за тъмните помещения в офиса

10 растения за тъмните помещения в офиса

В много офиси има помещения с малко естествена светлина. В други дори и изложението да е благоприятно, често пъти щорите са спуснати през по-голяма част от деня, за да не блести слънцето в мониторите. Това обаче не означава, че там няма място за интериорно озеленяване. Напротив.

За помещенията без никаква светлина винаги има решение и това е скандинавският мъх – от цели стени, до стилни картини или композиции в интересни съдове – акценти за конферентни маси. За останалите по-тъмни стаи ви представяме няколко растителни вида, които ще се чувстват добре и при такива условия.

Zamioculcas zamiifolia (Замоикулкас)

Това е едно от най-непретенциозните растения за офиса. Чувства се добре и при по-оскъдна светлина и не изисква много поливане. Затова на него сме отделили специално внимание в статията „Как да се грижим за Zamioculcas zamiifolia“.

Aglaonema (Аглаонема)

Казват, че аглаонемата носи късмет. В Азия е позната като стайно растение от векове. Тази красавица с шарени сребристо-зелени листа обича умерената влага, но не понася добре течението, ниските температури или пряката слънчева светлина. У нас най-често се срещат сортовете  Silver Queen и Silver Bay.

Sansevieria (Индийски меч)

Сансевиерата е изключително издръжливо растение, произлизащо от Северна Африка. Издържа на засушаване и оскъдна светлина. Освен това е известна със свойството си да пречиства въздуха. Листата й могат да са в различни нюанси на зеленото, с жълт кант или шарка. Има видове, които достигат до 1 м височина, както и по-компактни, подходящи за малки съдове-акцент върху бюро или шкаф.

Lucky bamboo (Щастлив бамбук)

“Щастливият бамбук“ всъщност въобще не е бамбук. Това е вид драцена (Dracaena Sanderiana), чиито сегментирани зелени стъбла наподобяват тези на бамбука. Стига корените да са потопени във вода, това растение ще ви радва във всяко помещение. Водата трябва да се сменя на три-четири седмици. Предлага се и насадено в добре дренирана почва, като изисква често поливане.

Tillandsia (Тиландсия)

Има над 650 вида тиландсия в горите, планините и пустините от Северно Мексико, та чак до Аржентина. Въздушните растения разчитат на влагата във въздуха, затова без специални грижи трудно издържат на сухия въздух от климатизацията в офиса. Пулверизират се почти всеки ден. В естествената си среда растат по клоните на дървета, дънери, скали. Тъй като не изискват никаква почва, се използват за интересен декоративен елемент в дървени и метални конструкции, терариуми и раковини.

Philodendron ‘Monstera’

Не може да сбъркате този филодендрон с характерните му големи нарязани листа. Не изисква много светлина, но расте бързо и трябва да се постави на място, където няма да пречи на служителите в офиса.

И другите филодендрони с големи листа като ‘Xanadu’, ‘Shangri-La’ и ‘Imperial Green’, понасят добре северното изложение. Всички растения от този вид обичат влагата, затова трябва да се поливат и пулверизират редовно.

Spathiphyllum (Спатифилум)

За това цъфтящо растение може да прочетете по-подробно в нашата статия „Spathiphyllum – какво е това?“. Освен че може да расте в по-тъмни помещения, е добре познато със свойството си да пречиства въздуха. Все пак трябва да се има предвид, че по-обилен цъфтеж ще се постигне, ако растението се постави на по-слънчево място.

Chlorophytum comosum (Хлорофитум)

Хлорофитумът стои добре както в самостоятелни кашпи, така и във висящи композиции на парапети, шкафове и ниши. Това е едно от най-адаптивните и непретенциозни растения за по-тъмни помещения, известно със свойството си да пречиства въздуха. Обича влагата и сухият въздух в офиса налага необходимостта от често пулверизиране. Иначе се развива добре и в северни стаи, където винаги е по-тъмно.

Epipremnum aureum (Дяволски бръшлян)

И това растение често присъства в нашите статии. Сигурно ще се повторим, като кажем, че пречиства въздуха, расте добре на малко светлина и то бързо, изключително лесно се размножава. Резниците стоят много добре и поставени във ваза, като може да ги оставите там, дори и след като пуснат коренчета. С две думи, чудесен избор за офиси, където няма възможност за професионално поддържане на растенията.

Hedera helix (Бръшлян)

Бръшлянът е познат повече като екстериорно растение, но днес могат да се намерят много разновидности, пригодени за оглеждане в стайни условия. Предлагат се с различни шарки и форма на листата и често го използваме в композиции с висящи растения. Обича постоянна влага целогодишно, както и редовно пулверизиране на листата.

Когато сте готови да преобразите офиса, може да разчитате на Цветни идеи да ви предложим най-подходящото решение. Обадете ни се за безплатен оглед на тел. 089 900 1602, направете запитване онлайн или ни пишете на info@cvetni-idei.com.

 

  Цветен скандинавски мъх в саксия
   


  Политика за поверителност и защита на личните данни  Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

   Висока метална кашпа
    


   Политика за поверителност и защита на личните данни   Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

    Метални кашпи на стойка
     


    Политика за поверителност и защита на личните данни    Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

     Шишенце с цветен скандинавски мъх
      


     Политика за поверителност и защита на личните данни     Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

      Подвижни разделители
       


      Политика за поверителност и защита на личните данни      Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

       Метални кашпи
        


       Политика за поверителност и защита на личните данни       Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

        Вертикални конструкции с метални въжета
         


        Политика за поверителност и защита на личните данни        Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

         Кръг
          


         Политика за поверителност и защита на личните данни         Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

          Панел в окачен таван
           


          Политика за поверителност и защита на личните данни          Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

           Композиции за маса
            


           Политика за поверителност и защита на личните данни           Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

            Картини и пана от скандинавски мъх
             


            Политика за поверителност и защита на личните данни            Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

             "Отгледай сам"
              


             Политика за поверителност и защита на личните данни             Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

              Малко цвете в саксия
               


              Политика за поверителност и защита на личните данни              Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

               Зелена вертикална преграда
                


               Политика за поверителност и защита на личните данни               Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

                Букви
                 


                Политика за поверителност и защита на личните данни                Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

                 Шестоъгълник
                  


                 Политика за поверителност и защита на личните данни                 Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

                  Свържете се с нас                  Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.