Едногодишни цветя за терасата – част втора

Едногодишни цветя за терасата – част втора

Както вече ви разказахме в статията за едногодишните цветя, които обичат повече слънце, общовалидните съвети за отглеждане на растения на терасата са най-вече добре дренирана почва, редовно торене, поливане според нуждите на растителния вид и своевременно третиране на болести и вредители.

Сега е ред да ви разкажем за три растения, които предпочитат сенчестите тераси. Може смело да ги комбинирате и да получите невероятен ефект дори при тези считани за по-неблагоприятни за цветята условия.

Градинска бегония (Begonia semperflorens)

Наричана още „восъчна“ заради лъскавите си цветчета, градинската бегония изисква малко грижи. Няма нужда да премахвате прецъфтелите цветове или да я подрязвате, освен за поддържане на по-добър естетически вид. Расте добре при най-различни условия, но на пряка слънчева светлина прегаря. Най-добре се чувства на смесена сянка. Със зелени или тъмно червени листа и разнообразие от цветове на съцветията, бегонията позволява да развихрите въображението си и направите интересни композиции.

 • Светлина: Сянка/полусянка
 • Вода: умерено поливане
 • Разновидност на цветовете: червено, розово, бяло; зелени или тъмночервени листа.

Импатиенс/Циганче (Impatiens walleriana)

Тези малки растения с нежни цветове са идеални за по-тъмните тераси, където по-светлолюбивите видове няма да се чувстват добре. Предлага голямо разнообразие от цветове. Подходящ както за сандъчета, така и за кошници.

 • Светлина: Сянка/полусянка
 • Вода: редовно поливане
 • Разновидност на цветовете: червено, розово, бяло; зелени или тъмночервени листа.

Копривка (Coleus)

Когато говорим за едногодишни растения, ни вълнуват не само пъстрите цветове, но и красивите шарени листа. А когато става дума и за по-сенчести места, копривката няма равна. Макар че като че ли изпадна в немилост през последните десетилетия, днес видът е заел подобаващото му се място и на пазара има невероятни селекции.

Видовете с по-светли листа предпочитат повече сянка, а тези с по-тъмни може да насадите и на южната си тераса. Търпят подрязване, за да поддържате компактна форма.

 • Светлина: Полусянка/непряка слънчева светлина
 • Вода: умерено поливане
 • Разновидност на листата: от тъмно червени през оранжеви до светло зелени; включително двуцветни комбинации.

Когато сте готови да освежите терасата, ние ще ви покажем кои растения са най-подходящи за нея. Обадете ни се за безплатен оглед на тел. 089 900 1602, направете запитване онлайн или ни пишете на info@cvetni-idei.com.

 

  Цветен скандинавски мъх в саксия
   


  Политика за поверителност и защита на личните данни  Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

   Висока метална кашпа
    


   Политика за поверителност и защита на личните данни   Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

    Метални кашпи на стойка
     


    Политика за поверителност и защита на личните данни    Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

     Шишенце с цветен скандинавски мъх
      


     Политика за поверителност и защита на личните данни     Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

      Подвижни разделители
       


      Политика за поверителност и защита на личните данни      Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

       Метални кашпи
        


       Политика за поверителност и защита на личните данни       Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

        Вертикални конструкции с метални въжета
         


        Политика за поверителност и защита на личните данни        Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

         Кръг
          


         Политика за поверителност и защита на личните данни         Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

          Панел в окачен таван
           


          Политика за поверителност и защита на личните данни          Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

           Композиции за маса
            


           Политика за поверителност и защита на личните данни           Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

            Картини и пана от скандинавски мъх
             


            Политика за поверителност и защита на личните данни            Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

             "Отгледай сам"
              


             Политика за поверителност и защита на личните данни             Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

              Малко цвете в саксия
               


              Политика за поверителност и защита на личните данни              Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

               Зелена вертикална преграда
                


               Политика за поверителност и защита на личните данни               Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

                Букви
                 


                Политика за поверителност и защита на личните данни                Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

                 Шестоъгълник
                  


                 Политика за поверителност и защита на личните данни                 Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

                  Свържете се с нас                  Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.