Многогодишни треви за терасата

Многогодишни треви за терасата

Откритите офис пространства са много приветливи през есента, когато в кашпите с цъфтящи и вечнозелени растения има и многогодишни треви. Малките и компактни форми на многогодишните треви се използват масово за екстериорно озеленяване на тераси и градини. Те са много предпочитани, тъй като окраската на листата варира както по отношение на шарката, така и по отношение на цветовата гама – изпъстрени с хоризонтални или вертикални ивици, зелени, сиво-зелени, жълти и дори бели до всички нюанси на червения цвят.

Императа

За декоративни цели се използва Императа цилиндрика (Imperata cylindrica). Тя е многогодишно коренищно тревисто растение от семейство Житни (Poaceae). Произхожда от Африка и Афганистан, но поради високата си устойчивост към неблагоприятни условия на околната среда в много умерени райони на света вече е инвазивен вид, т.е. завзема естествените местообитания на видове от местната флора. Най-използваният е японския сорт Imperata cylindrica ’Red Baron’ наричан още „кървава трева”. Листата са изправени, линейни, зелени, към върха тъмночервени. Достига до 50 см височина.

Карекс (Острица)

Карексът (Carex) е от семейство Циперуси (Cyperaceae). Местният ареал на разпространение е Кананда и САЩ. Този вид е коренищна многогодишна трева, която достига височина до 50 см. Интерес в градинарството представлява сортът Carex stricta ’Aurea’, който е с изправени или извити, ланцетни яркожълти до златисти листа с кафеникави до черни съцветия в период на цъфтеж. От остриците много интересна е също Carex siderosticta ’Variegata’, която образува разперена туфа от широколинейни листа с кремаво-бели ивици по ръба.

Карексът обича ярка непряка светлина. Подходящи са югоизточни, източни и северозападни изложения, но трябва да се осигури защита при наличие на силни ветрове през зимата и леко засенчване през лятото. Почвеният субстрат се поддържа влажен, особено през горещите летни месеци. Понякога се напада от листни въшки, които се развиват в основата на стъблата. Ако се установи наличие на тези насекомни неприятели, се извършва третиране с инсектициди.

Офиопогон

Офиопогонът (Ophiopogon planicapus) е коренищно многогодишно растение от семейство Аспарагусови (Asparagaceae). Произхожда от Централна и Южна  Япония. Много популярен сорт е Ophiopogon planiscapus ’Nigrescens’, който достига до 20 см височина. Образува гъста туфа от извити, ланцетни, плътни и почти черни листа с дължина 20-30 см. Цветовете са малки, лилави на цвят, събрани в съцветия. Интересни са лъскавите черни плодове, които се образуват през есента. През горещите месеци оптималното количество на влагата в субстрата е от съществено значение. Изисква слънчеви или леко засенчени места. Основни неприятели са охлювите, които за радост се срещат рядко по терасите на офисите.

Хаконехлоа

Хаконехлоата (Hakonechloa macra) е нежен и компактен вид. Представител е на семейство Житни (Poaceae) и местния ареал на разпространие е Япония. Сортът Hakonechloa macra ‘Alboaurea’ е много популярен сред градинарите като златиста японска горска трева, наричана още японска плачеща трева. Този култивар образува стъбла, достигащи до 20-30 см. Към върха на стъблата се развиват и листата, които са изпъстрени с кремаво-бели и жълти ивици. През есента се обагрят в червеникави нюанси, които придават още повече елегантност. В края на лятото и началото на есента се формират и метличести съцветия. Японската плачеща трева е лесна за отглеждане, стига да се подсигури защита от студените въздушни течения през зимни месеци. Предпочита светли изложения, но се развива много добре и на по-сенчести места.

Многогодишните треви са елементът, който придава на композициите с растения един нежен, ефирен и завършен облик. Много често съцветията, които образуват, намират приложение при изработването на икебани, букети и различни други декорации.

За да се наслаждавате на тези есенни красоти и във вашите открити офис пространства, ни се обадете за безплатен оглед на тел. 089 900 1602, направете запитване онлайн или ни пишете на info@cvetni-idei.com.

 

  Цветен скандинавски мъх в саксия
   


  Политика за поверителност и защита на личните данни  Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

   Висока метална кашпа
    


   Политика за поверителност и защита на личните данни   Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

    Метални кашпи на стойка
     


    Политика за поверителност и защита на личните данни    Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

     Шишенце с цветен скандинавски мъх
      


     Политика за поверителност и защита на личните данни     Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

      Подвижни разделители
       


      Политика за поверителност и защита на личните данни      Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

       Метални кашпи
        


       Политика за поверителност и защита на личните данни       Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

        Вертикални конструкции с метални въжета
         


        Политика за поверителност и защита на личните данни        Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

         Кръг
          


         Политика за поверителност и защита на личните данни         Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

          Панел в окачен таван
           


          Политика за поверителност и защита на личните данни          Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

           Композиции за маса
            


           Политика за поверителност и защита на личните данни           Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

            Картини и пана от скандинавски мъх
             


            Политика за поверителност и защита на личните данни            Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

             "Отгледай сам"
              


             Политика за поверителност и защита на личните данни             Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

              Малко цвете в саксия
               


              Политика за поверителност и защита на личните данни              Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

               Зелена вертикална преграда
                


               Политика за поверителност и защита на личните данни               Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

                Букви
                 


                Политика за поверителност и защита на личните данни                Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

                 Шестоъгълник
                  


                 Политика за поверителност и защита на личните данни                 Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

                  Свържете се с нас                  Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.