Първа помощ за растенията в офиса

Първа помощ за растенията в офиса

През последните два месеца грижите за растенията в офиса не са били на преден план за много от вас. В условия на затворени прозорци, дръпнати щори, нередовно и дори никакво поливане или преполиване в другата крайност, не е чудно, че няма да ги заварите в най-добрия им вид. Но лека-полека офисите започват да се изпълват отново с хора и вече може да положите нужните грижи, за да ги върнете към живот.

Ето няколко неща, които можете да направите, за да им помогнете да се възстановят.

Поливане

Ако растението не е поливано дълго време, не се изкушавайте да го удавите във вода. Полейте достатъчно, за да стане почвата влажна. С редовно и правилно поливане нещата ще си дойдат на мястото.

Ако е било преполято, го засушете. Полейте го, чак когато почвата е суха на около 2 см от повърхността. Най-лесно това се установява, като заровите пръсти в почвата. Ако въпреки това растението не се оправя, най-вероятно е налице гниене на корените. Може да му помогнете, като изрежете изгнилите участъци и го пресадите в нова качествена почва.

Резитби

Неправилните грижи или липсата на такива са поставили растението в стрес. Намалете обема на листната маса. Така корените ще могат по-лесно да се справят и вашият зелен приятел ще се възстанови по-бързо.

Торене

Отложете торенето с няколко седмици, докато растенията не се адаптират отново към нормалния си воден режим. Подберете подходящ за вида им течен тор и внимателно следвайте инструкциите на етикета, за да не преторите.

Светлина

Ако листата са сухи и чупливи със следи от прогаряне по листата, вероятно растението е било изложено прекалено дълго на пряка слънчева светлина. Ако пък е било на тъмно, защото сте дръпнали щорите, за да предпазите техниката по бюрата, листата са бледи и капят.

Сега, когато в офиса вече има хора и светлина, растението ще се върне към нормалните за вида му условия. Премахнете увредените листа и имайте търпение. С правилните ви грижи то ще започне да се възстановява.

Почистване

След толкова дълго отсъствие може да заварите растенията, покрити с прах или още по-лошо – нападнати от въшки или акари.

Прахът пречи на цветята да получават достатъчно светлина за фотосинтеза, като нарушава и влагообмена. Затова е важно да ги чистим редовно. Най-лесно това става с влажен парцал, но бъдете внимателни, за да не нараните листата.

С вредителите борбата е трудна, но на пазара има добри готови за употреба разтвори, които могат да са ви от полза. Преди да напръскате растението, премахнете от листата и стъблата колкото е възможно повече от вредителите с влажна гъба или парцал.

В някоя от следващите ни статии ще ви дадем още съвети за често срещани проблеми със стайните растения.

Не сте сигурни какво е състоянието на растенията в офиса или не знаете какво да правите? Цветни идеи сме насреща! Обадете ни се за безплатен оглед на тел. 089 900 1602, направете запитване онлайн или ни пишете на info@cvetni-idei.com.

 

  Цветен скандинавски мъх в саксия
   


  Политика за поверителност и защита на личните данни  Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

   Висока метална кашпа
    


   Политика за поверителност и защита на личните данни   Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

    Метални кашпи на стойка
     


    Политика за поверителност и защита на личните данни    Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

     Шишенце с цветен скандинавски мъх
      


     Политика за поверителност и защита на личните данни     Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

      Подвижни разделители
       


      Политика за поверителност и защита на личните данни      Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

       Метални кашпи
        


       Политика за поверителност и защита на личните данни       Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

        Вертикални конструкции с метални въжета
         


        Политика за поверителност и защита на личните данни        Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

         Кръг
          


         Политика за поверителност и защита на личните данни         Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

          Панел в окачен таван
           


          Политика за поверителност и защита на личните данни          Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

           Композиции за маса
            


           Политика за поверителност и защита на личните данни           Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

            Картини и пана от скандинавски мъх
             


            Политика за поверителност и защита на личните данни            Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

             "Отгледай сам"
              


             Политика за поверителност и защита на личните данни             Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

              Малко цвете в саксия
               


              Политика за поверителност и защита на личните данни              Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

               Зелена вертикална преграда
                


               Политика за поверителност и защита на личните данни               Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

                Букви
                 


                Политика за поверителност и защита на личните данни                Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

                 Шестоъгълник
                  


                 Политика за поверителност и защита на личните данни                 Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

                  Свържете се с нас                  Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.