Първа помощ за растенията в офиса

Първа помощ за растенията в офиса

През последните два месеца грижите за растенията в офиса не са били на преден план за много от вас. В условия на затворени прозорци, дръпнати щори, нередовно и дори никакво поливане или преполиване в другата крайност, не е чудно, че няма да ги заварите в най-добрия им вид. Но лека-полека офисите започват да се изпълват отново с хора и вече може да положите нужните грижи, за да ги върнете към живот.

Ето няколко неща, които можете да направите, за да им помогнете да се възстановят.

Поливане

Ако растението не е поливано дълго време, не се изкушавайте да го удавите във вода. Полейте достатъчно, за да стане почвата влажна. С редовно и правилно поливане нещата ще си дойдат на мястото.

Ако е било преполято, го засушете. Полейте го, чак когато почвата е суха на около 2 см от повърхността. Най-лесно това се установява, като заровите пръсти в почвата. Ако въпреки това растението не се оправя, най-вероятно е налице гниене на корените. Може да му помогнете, като изрежете изгнилите участъци и го пресадите в нова качествена почва.

Резитби

Неправилните грижи или липсата на такива са поставили растението в стрес. Намалете обема на листната маса. Така корените ще могат по-лесно да се справят и вашият зелен приятел ще се възстанови по-бързо.

Торене

Отложете торенето с няколко седмици, докато растенията не се адаптират отново към нормалния си воден режим. Подберете подходящ за вида им течен тор и внимателно следвайте инструкциите на етикета, за да не преторите.

Светлина

Ако листата са сухи и чупливи със следи от прогаряне по листата, вероятно растението е било изложено прекалено дълго на пряка слънчева светлина. Ако пък е било на тъмно, защото сте дръпнали щорите, за да предпазите техниката по бюрата, листата са бледи и капят.

Сега, когато в офиса вече има хора и светлина, растението ще се върне към нормалните за вида му условия. Премахнете увредените листа и имайте търпение. С правилните ви грижи то ще започне да се възстановява.

Почистване

След толкова дълго отсъствие може да заварите растенията, покрити с прах или още по-лошо – нападнати от въшки или акари.

Прахът пречи на цветята да получават достатъчно светлина за фотосинтеза, като нарушава и влагообмена. Затова е важно да ги чистим редовно. Най-лесно това става с влажен парцал, но бъдете внимателни, за да не нараните листата.

С вредителите борбата е трудна, но на пазара има добри готови за употреба разтвори, които могат да са ви от полза. Преди да напръскате растението, премахнете от листата и стъблата колкото е възможно повече от вредителите с влажна гъба или парцал.

В някоя от следващите ни статии ще ви дадем още съвети за често срещани проблеми със стайните растения.

Не сте сигурни какво е състоянието на растенията в офиса или не знаете какво да правите? Ние сме насреща! Обадете ни се за безплатен оглед тел. 089 900 1602, направете запитване онлайн или ни пишете на info@cvetni-idei.com.

 

    Свържете се с нас

      Свържете се с нас