Растения в композиции – оригиналност и стил в офиса

Растения в композиции – оригиналност и стил в офиса

Композициите от няколко растения, засадени в един и същ съд (саксия, кашпа, сандъче и пр.) са популярен начин за отглеждане на декоративните видове. Търси се интересна визия, която да приковава погледа с феерия от цветове и форми. Разбира се, изборът на правилните растения е от съществено значение, за да може композицията да краси офиса по-дълго време.

Подбор на растителни видове

В зависимост от декоративните си характеристики има няколко основни растителни групи, които могат успешно да се развиват, засадени в различни комбинации.

Цъфтящите растения са основен елемент, който присъства в една композиция. В интериорното озеленяване антуриумът (Anthurium) и спатифилумът (Spathiphyllum) са с най-продължителен цъфтеж.

Листно-декоративните растения могат да се разделят според растежната си форма на дървовидни, лианоподобни, тревисти, въздушни (епифити, литофити) и други. Растения с дървовидни форми са познатите ни шефлера (Heptapleurum), драцена (Dracaena) и фикус (Ficus). Лианоподобните форми са представени от пасифлора (Passiflora), бръшлян (Hedera) и други. От тревистите най-популярни са бегониите (Begonia), фитониите (Fitonia), хлорофитумът (Chlorophytum), групата на марантовите, ароидните, бромелиевите и орхидните култивари. Голям интерес предизвикват и различните видове въздушни растения като тиландсиите (Tillandsia).

Сукулентите са непретенциозни по отношение условията на средата и големината на пространството, в което се отглеждат. Поради високата им сухоустойчивост трябва да се засаждат само и единствено с други растения, изискващи сходни условия. Миниатюрни форми на агавето (Agave), алоето (Aloe), красула (Crassula), хаворцията (Haworthia) и многообразието от кактуси (Cactaceae s.l.) често могат да се видят аранжирани в различни комбинации.

Предимства

Има няколко положителни страни за растенията при отглеждането им заедно:

 • поливането се оптимизира
 • микроклиматът около растенията се подобрява
 • субстратът, в който са засадени растенията, влияе положително върху оптимизиране на температурата при големи амплитуди

От друга страна, аранжировките с интериорни растения пресъздават образа на истинска градина и дават усещането за завършеност и пълнота.

Недостатъци

Поради нестандартните си размери и форми на различните типове аранжировки, много често растенията не се облистват и формират симетрично.

Балансът на влагата в субстрата може да бъде нарушена, тъй като често липсват дренажни отвори или няма достатъчно дренаж.

При опаразитяване с насекомни неприятели или развитие на бактериални и гъбни болести, контролът може да се окаже труден или неефективен, особено при третиране с био продукти.

Ако търсите нестандартно решение за озеленяване, което да внесе повече оригиналност и стил в офиса, ни се обадете на тел. 089 900 1602, направете запитване онлайн или ни пишете на info@cvetni-idei.com.

 

  Цветен скандинавски мъх в саксия
   


  Политика за поверителност и защита на личните данни  Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

   Висока метална кашпа
    


   Политика за поверителност и защита на личните данни   Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

    Метални кашпи на стойка
     


    Политика за поверителност и защита на личните данни    Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

     Шишенце с цветен скандинавски мъх
      


     Политика за поверителност и защита на личните данни     Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

      Подвижни разделители
       


      Политика за поверителност и защита на личните данни      Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

       Метални кашпи
        


       Политика за поверителност и защита на личните данни       Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

        Вертикални конструкции с метални въжета
         


        Политика за поверителност и защита на личните данни        Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

         Кръг
          


         Политика за поверителност и защита на личните данни         Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

          Панел в окачен таван
           


          Политика за поверителност и защита на личните данни          Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

           Композиции за маса
            


           Политика за поверителност и защита на личните данни           Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

            Картини и пана от скандинавски мъх
             


            Политика за поверителност и защита на личните данни            Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

             "Отгледай сам"
              


             Политика за поверителност и защита на личните данни             Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

              Малко цвете в саксия
               


              Политика за поверителност и защита на личните данни              Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

               Зелена вертикална преграда
                


               Политика за поверителност и защита на личните данни               Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

                Букви
                 


                Политика за поверителност и защита на личните данни                Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

                 Шестоъгълник
                  


                 Политика за поверителност и защита на личните данни                 Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

                  Свържете се с нас                  Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.