Дълбочина на пространството и интериорно озеленяване

Дълбочина на пространството и интериорно озеленяване

Дълбочината на пространството е един от елементите на биофилния дизайн, с който се постига успокояващият ефект от зареяния в далечния хоризонт поглед.

За предците ни, живеещи в равнините, възможността да виждат всичко надалеч им помагала да се предпазват от хищници и други опасности. За тях дълбочината на пространство, както е прието да се нарича в озеленяването, е осигурявала безопасността им в най-прекия смисъл на думата.

Макар днес отдавна да не ни дебнат такива опасности, мозъкът все още реагира по същия начин на отворените непрекъсвани гледки.

Как биофилният дизайн създава дълбочина на пространството в интериора

В интериорния дизайн дълбочината на пространството дава възможност визуално да се удължи помещението и да се създаде чувство за повече обем и въздух.

Един от основните начини да се постигне това е чрез отворените open space офиси, които обединяват различни функции в едно голямо пространство. От функционална гледна точка обаче, особено предвид новите тенденции, свързани с ковид пандемията, е необходимо частично разделение на пространството за осигуряване на уединение или просто за отделяне на различните функционални зони. Това може най-добре да се постигне с ниски стени или ажурни разделители, без да се нарушава усещането за дълбочина на пространството.

Интериорното озеленяване предлага интересни решения

Един доста използван напоследък архитектурен елемент в интериора са зелените вертикални прегради – ажурни конструкции от метал или дърво с живи растения. Това решение за вертикално разделение на работното пространство не само допринася за създаването на безопасна, здравословна и красива работна среда, но и предлага гъвкавост от гледна точка на размери и материали според конкретните нужди на клиента.

Не бива да подценяваме и възможността да използваме групирането на растения в индивидуални кашпи, с които да се получи зелен параван. Съчетаването на ниски саксии с високи растения или високи съдове с по-малки видове може да се постигнат интересни и разчупени решения за зелени прегради.

Интериорното озеленяване предлага оригинални решения за различните аспекти на биофилния дизайн в офиса. Балансираната комбинация от дълбочина на пространството и визуално обособени функционални зони с помощта на разнообразни съдове и растителни видове може наистина да преобърне усещанията в интериора, като го направи по-успокояващ, приветлив и същевременно уникален.

Нашите дизайнери ще ви помогнат да постигнете оптимална зелена среда в офиса. Обадете за безплатен оглед на тел. 089 900 1602, направете запитване онлайн или ни пишете на info@cvetni-idei.com.

 

    Свържете се с нас

      Свържете се с нас