Природата идва в офиса

Природата идва в офиса

Красивите пространства, които предразполагат към приятни изживявания, лежат в основата на биофилния дизайн. Това течение в архитектурата не е ново, но започна да става популярно едва през последните години. То разчита на визуални картини, текстури, звуци и аромати от природата в създаването на среда, която кара хората да се почувстват, сякаш са на разходка в гората. Благодарение на големи компании като Google, Etsy и Amazon, които внедряват принципите на биофилния дизайн в своите офис сгради с цел да увеличат производителността на служителите си и да намалят стреса на работното място, основаващият се на природата дизайн се превърна в трайна тенденция.

Офисът на Google в Дъблин
Офисът на Google в Дъблин е прекрасен пример за биофилен дизайн на работно пространство.

Прекарваме 90% от времето си между четири стени, отделени от света около нас. Съвременната западна архитектура в по-голямата си част разглежда сградите като инструмент за доминиране над природата и подчертаване на отделяното ни от нея.

С нарастващия фокус върху здравословния начин на живот, себепознанието и личностното развитие обаче, хората започват да осъзнават, че щом прекарваме толкова време затворени, трябва да използваме повече, а не по-малко елементи от природата. Когато сградите улавят движението на слънцето в небето чрез използването на прозорци, текстури и архитектурни детайли, тези динамични сенки и светлинни лъчи ни свързват с времето от денонощието, сезона и вътрешните ни биоритми. Такива пространства имат траен и лечебен ефект и ни помагат да сме по-здрави, да се концертираме по-лесно и да сме по-продуктивни.

Офисът на Etsy в Ню Йорк
Офисът на Etsy в Ню Йорк изобилства от цветове и зеленина.

Кой не е мечтал да работи в къщичка на дървото, на плажа или сред шума на тревите в полето? В своята същност биофилният дизайн цели да осъществи тази мечта и да свърже отново хората с природата по нови креативни начини.

Как да направим място за биофилния дизайн в нашето ежедневие

Все повече архитекти търсят в своята работа начини как да се премахнат преградите между вътрешното пространство и външния свят. Големи компании като Google, Etsy и Amazon вече са приложили биофилния дизайн в офисите си, за да създадат по-здравословна среда за своите служители. В тях разнообразни динамични, разчупени пространства откъсват хората от бюрата, като имитират пространствената изменчивост на природата и така постигат по-голяма концентрация и производителност на служителите.

Пространства, вдъхновени от мотивите, ритмите и елементите на природата, вършат чудеса за духовното и физическо благосъстояние на хората. Ето няколко начина да приложите принципите на биофилния дизайн на собственото си работно място.

  • Заоблени форми и елементи. Човек има дълбок, вроден стремеж към заоблените форми. Въпреки това нашите сгради са доминирани от прави линии и ъгли. Да се строят заоблени форми, които виждаме във вълните, цветята, мидите, е скъпо начинание, но природните мотиви имат своето успокояващо действие, дори когато присъстват като мотив в декора. Паната от скандинавски мъх позволяват да се постигне много в това отношение.
  • Изживяване за всички сетива. Изобилие от слънчева светлина и отварящи се прозорци не се срещат често в съвременните офис пространства, но полъхът на свеж въздух и ласката на слънчевите лъчи ни свързват с природата. Да не забравяме също, че често хората излишно включват климатиците, когато температурата навън е едва с няколко градуса по-различна. Ако прозорецът до бюрото ви се отваря, възползвайте се!
  • Външни пространства в офиса. Все по-често виждаме офиси, които разполагат с тераса, а тя може да се превърне в напълно функционално външно пространства. Тук служителите могат да се разтъпчат, усетят вятъра и слънцето по кожата, а защо не и да поработят в среда, близка до природата.
  • Разнообразието на природата. Природата не е монотонна. Цветове, форми, пространства са в непрекъснат кръговрат и промяна. Създаването на пространства, където има място за сядане и за стоене прав, което е тихо в единия ъгъл и по-шумно в другия, преходите между ярки и неутрални цветове – всичко това може да имитира усещането да сме навън сред природата.
Сферите на Amazon в Сиатъл
Сферите на Amazon в Сиатъл са приютили 40 000 растителни вида от 30 страни, включително 370 м2 живи стени.

Вдъхновеният от природата дизайн все по-ясно показва колко много може да направи за здравето и благосъстоянието на хората. В бъдеще ще виждаме все повече подчинени на него пространства, в които живеем, работим и се забавляваме.

В сътрудничество с архитекти и дизайнери ние от Цветни идеи работим също усилено в тази посока. Доверете се на нашите знания и опит. Обадете ни се на тел. 089 900 1602, направете запитване онлайн или ни пишете на info@cvetni-idei.com.

 

    Свържете се с нас

      Свържете се с нас