Любовта към природата внася уют и красота в ресторантите

Любовта към природата внася уют и красота в ресторантите

Биофилният дизайн добавя уют и усещане за лекота и спокойствие в интериорната среда, което го прави особено приложим в заведенията и хотелите. Биофилните елементи могат също така лесно да се превърнат във впечатляващ акцент, което е толкова важно за привличането и задържането на клиенти.

Биофилният дизайн в офис интериора вече е почти задължителен елемент, но тук ще разгледаме какви са възможните му приложения и в ресторантите, за да станат те по-приветливи както за гостите, така и за персонала.

Растения

Растенията са по нашата част! И не е случайно, че те са на първо място като най-непосредствен по смисъл и усещане природен елемент.

Сред предимствата от включване на растения в интериора са придаване на живот и осезаемо обогатяване на пространството и възстановяване на здравословната връзка с природата.

Растенията имат естествена функция да разкрасяват средата, но имат и много други ползи. Една от наложилите се през последните две години тяхна функция, например, е на естествена преграда за осигуряване на уединение и физическа дистанция в публичните пространства. Друго тяхно приложение в ресторантите е на прикритие. Когато са поставени да висят от тавана, растенията отвличат вниманието от въздуховодите и тръбите, които често могат да се видят в ресторантите. По този начин те подобряват обстановката без необходимост от структурни промени.

Ресторант „Росини“, София

Естествени материали и текстури

Нищо не може да се сравни с дълбочината и характера, които естествените материали придават на пространството. Интересните форми и играта на светлината ги прави идеални за ангажиране на сетивата.

Според стила на конкретния интериор, текстурите могат да бъдат комбинирани за по-наситено преживяване или може да се акцентира върху една единствена форма, върху която да пада фокусът в малкото пространство.

Форми от природата

В природата плавните линии и заоблените форми се срещат много  по-често от правите линии и ъгли. Такива естествени форми визуално са по-приятни и приканващи, които ги прави идеален избор в интериора на едно заведение.

Ресторант Vaqueta, Валенсия, Испания

Поглед навън

Гледката от прозореца е важен елемент от биофилния дизайн. Както у дома, така и в офисите и ресторантите изгледът от прозореца трябва да е част от архитектурния дизайн. Ако средата позволява, може просто да се подчертае съществуващият изглед. Ако пък има възможност да се започне на чисто, предизвикателството е в създаването на завладяващ ладшафтен екстериор. Освен това, зеленината навън е елемент, който се променя през годината. Досегът до сменящите се сезони засилва връзката ни с природата.

Вода

Водните елементи добавят свежа нотка към всеки интериор. Това важи и за ресторантите, където те лесно могат да се превърнат в ключов акцент на цялото пространство. Водата не е просто визуален елемент. Тя може да е усещане, което се препредава в пространството чрез материалите и светлината.

Пространство за игра, интересна храна и срещи Fiii Fun House, Буенос Айрес, Аржентина

Загадъчност и уединение

Това са два елемента на биофилния дизайн, които се вписват особено добре в интериора на заведенията. Уединението, например, може да се постигне с обособяването на уютни сепарета. Нотките на загадъчност пък създават неповторимо настроение в интериора.

Вълнуващи преживявания

Едни от най-интересните елементи на биофилния дизайн са тези, които крият вълнуваща опасност, риск или предизвикателство. Те вкарват игрив елемент в пространството. Това могат да бъдат люлеещи се столове или маса „без крака“. Така гостите ще се докоснат до неповторимо преживяване, което няма да забравят.

В сътрудничество с архитекти и дизайнери ние от Цветни идеи работим също усилено в тази посока. Доверете се на нашите знания и опит. Обадете ни се на тел. 089 900 1602, направете запитване онлайн или ни пишете на info@cvetni-idei.com.

 

  Цветен скандинавски мъх в саксия
   


  Политика за поверителност и защита на личните данни  Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

   Висока метална кашпа
    


   Политика за поверителност и защита на личните данни   Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

    Метални кашпи на стойка
     


    Политика за поверителност и защита на личните данни    Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

     Шишенце с цветен скандинавски мъх
      


     Политика за поверителност и защита на личните данни     Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

      Подвижни разделители
       


      Политика за поверителност и защита на личните данни      Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

       Метални кашпи
        


       Политика за поверителност и защита на личните данни       Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

        Вертикални конструкции с метални въжета
         


        Политика за поверителност и защита на личните данни        Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

         Кръг
          


         Политика за поверителност и защита на личните данни         Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

          Панел в окачен таван
           


          Политика за поверителност и защита на личните данни          Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

           Композиции за маса
            


           Политика за поверителност и защита на личните данни           Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

            Картини и пана от скандинавски мъх
             


            Политика за поверителност и защита на личните данни            Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

             "Отгледай сам"
              


             Политика за поверителност и защита на личните данни             Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

              Малко цвете в саксия
               


              Политика за поверителност и защита на личните данни              Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

               Зелена вертикална преграда
                


               Политика за поверителност и защита на личните данни               Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

                Букви
                 


                Политика за поверителност и защита на личните данни                Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

                 Шестоъгълник
                  


                 Политика за поверителност и защита на личните данни                 Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

                  Свържете се с нас                  Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.