Декоративни дървета на терасата – мисията възможна

Декоративни дървета на терасата – мисията възможна

Растителността в бизнес зоните на големия град често е недостатъчна. Затова през последните години при проектиране на външното озеленяване на офис сградите се акцентира върху откритите пространства в самите сгради – тераси и плоски покриви. Благодарение на създадените компактни дървесни форми, е напълно възможно наред с тревите, храстите и другите малки растения, там да се отглеждат и дървета.

Важен фактор за успешното отглеждане е използването на дървета и техните култивирани форми, които са естествено адаптирани към местния климат. Това им дава шанс да се справят с враждебната градска среда, включваща замърсен въздух, високо съдържание на фини прахови частици, екстремни температури през летен/зимен сезон и др.

Условия на отглеждане

Като правило източното изложение е много подходящо за почти всички видове дървета. Но не винаги условията са оптимални по отношение на осветеността и неблагоприятните въздушни течения. Необходимо е добре да се прецени кои видове да се използват.

За западно и южно изложение са подходящи пъстролистните и червено обагрените форми, които са с по-малко хлорофил и се нуждаят от ярка светлина. Засенчването през лятото винаги е препоръчително, тъй като в летните горещини температурата на въздуха в града е с няколко градуса по-висока и често неправилният избор на растения води до пригор, а понякога и до сигурна гибел.

Растенията с кожести зелени листа се чувстват отлично на северно изложение, където студените въздушни течения през зимата и недостатъчното количество слънчева светлина са неблагоприятни за повечето дървета.

През зимните месеци е добре да се използва агрил или друг подходящ материал за предпазване на дръвчетата от измръзване и осланяване на надземната част. За съжаление, при засаждането на растения в съдове поради ограничения обем винаги има опасност от измръзване на кореновата система, както и бързото изразходване на почвената влага през горещите месеци на годината.

Подходящи съдове

Използването на рециклирани материали с мисъл за околната среда е основна тенденция в производството и дизайна на съдове в озеленяването. При проектирането на офис тераси в Цветни идеи залагаме на висок клас стилни и изчистени съдове в крак с тази тенденция. Саксиите са изработени от материали, които гарантират здравина и издръжливост дори при падане, а благодарение на висококачествените покрития се постига отлична UV резистентност и те запазват своя облик с години.

Подходящи видове

При подбора на декоративни дървета за екстериорно озеленяване на тераси се залага на ниски и компактни, както и на плачещи форми. Пурпурно обагреният нискорастящ сорт на японския клен Acer palmatum ‘Atropurpureum’ се използва често, тъй като придава мекота и ефирност на пространството. От плачещите форми на брезата и върбата се залага на култиварите съответно Betula pendula ’Youngii’ и Salix caprea ’Kilmarnock’. Интересен култивар на бряста пък е Ulmus X hollandica ’Wredei’, който е с жълто до златисто обагрени листа.

На терасите добре се справят и някои широколистни видове, формирани като едностъблени дръвчета. Често се използват лавровишна (Prunus laurocerasus), фотиния (Photinia X fraseri) и пъстролистна японска върба (Salix integra ‘Hakuro Nishiki’).

Прикрепване

Важен елемент при отглеждането на многогодишни дървесни видове е използването на подпорки за прикрепване. Дърветата, отглеждани в саксия, са уязвими на падане или пречупване при по-силни въздушни течения, както и при интензивен снеговалеж. Затова фиксирането на растенията е основно мероприятие още при самото засаждане на дръвчетата. Стъблата се поддържат изправени и се предпазват с помощта на дървени колове, връзки, кокосови въжета и скоби. Професионалните грижи гарантират задоволителен прираст, което налага дръвчетата да се оглеждат периодично и да се укрепват допълнително, ако е необходимо.

Закупуване на посадъчен материал

С настъпване на пролетния сезон много компании се обръщат към нас с въпроси как да направят по-красиви и зелени терасите на офиса. Ако все пак сте решили сами да се справите, имайте предвид, че подборът на растения е от съществено значение и сертифицираният посадъчен материал е първата стъпка към успеха. При закупуването на растения е добре да се спазват следните препоръки:

 • Не купувайте безразборно от интернет преди да се уверите, че онлайн магазинът, от който искате да поръчате посадъчен материал, поддържа продуктовата си гама от лицензирани разсадници;
 • Проучете района около вас и отидете на място в най-близкия сертифициран разсадник, за да видите реално декоративните видове, на които сте се спрели;
 • Оглеждайте внимателно всяко растение за наличие на болести, неприятели или други абиотични повреди;
 • Високата цена не винаги е гаранция за качествен растителен материал.

Винаги може да се обърнете към Цветни идеи за проектирането, подбора и засаждането на подходящи растителни видове, които могат да виреят отлично в градски условия. Обадете ни се за безплатен оглед на тел. 089 900 1602, направете запитване онлайн или ни пишете на info@cvetni-idei.com. Заедно ще превърнем терасата в офиса в красив и приветлив зелен кът за почивка и презареждане.

 

  Цветен скандинавски мъх в саксия
   


  Политика за поверителност и защита на личните данни  Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

   Висока метална кашпа
    


   Политика за поверителност и защита на личните данни   Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

    Метални кашпи на стойка
     


    Политика за поверителност и защита на личните данни    Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

     Шишенце с цветен скандинавски мъх
      


     Политика за поверителност и защита на личните данни     Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

      Подвижни разделители
       


      Политика за поверителност и защита на личните данни      Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

       Метални кашпи
        


       Политика за поверителност и защита на личните данни       Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

        Вертикални конструкции с метални въжета
         


        Политика за поверителност и защита на личните данни        Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

         Кръг
          


         Политика за поверителност и защита на личните данни         Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

          Панел в окачен таван
           


          Политика за поверителност и защита на личните данни          Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

           Композиции за маса
            


           Политика за поверителност и защита на личните данни           Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

            Картини и пана от скандинавски мъх
             


            Политика за поверителност и защита на личните данни            Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

             "Отгледай сам"
              


             Политика за поверителност и защита на личните данни             Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

              Малко цвете в саксия
               


              Политика за поверителност и защита на личните данни              Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

               Зелена вертикална преграда
                


               Политика за поверителност и защита на личните данни               Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

                Букви
                 


                Политика за поверителност и защита на личните данни                Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

                 Шестоъгълник
                  


                 Политика за поверителност и защита на личните данни                 Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

                  Свържете се с нас                  Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.