Свежи подправки в офиса – част втора

Свежи подправки в офиса – част втора

Свежите подправки са незаменим компонент от здравословния начин на живот. Но здравословната диета означава, че всеки един прием на течности и храна трябва да включва свежи и качествени съставки.

В първата ни статия по темата са представени малка част от растенията, които могат да се отглеждат директно в любимия ресторант, на работното място или са достъпни за хората, които се срещат на по едно питие в лоби бара след изтощителния работен ден. Предлагаме ви още няколко растения, подходящи за тази цел.

Цветни части от хибискус

Всички сте опитвали чай от каркаде. Но малко от вас знаят, че каркадето всъщност са изсушени цветни части от хибискус (Hibiscus sabdariffa) от семейство Слезови (Malvaceae). Произхожда от тропическа Африка до Судан, поради което получава народното название Суданска роза. Използването на млади цветни чашки и/или венчелистчета са основните части, които намират приложение. Те добавят лека тръпчивост към сладките напитки. Често биват замразявани и в кубчета лед за повече оригиналност.

Позиционирането на хибискуса през лятото на слънчево място, регулярното подхранване с минерални торове и редовното поливане са ключови за успешно отглеждане. Размножава се предимно чрез семена.

Коктейл Сорел: съставки – бял ром, цветове от хибискус, вода, канела, карамфил, анасон, джинджифил, портокалови корички, лимон и кубчета лед.

Стрък от розмарин

С последните биологични изследвания розмаринът (Salvia rosmarinus) е отнесен към рода на салвията в семейство Устноцветни (Lamiaceae). Той представлява многогодишно тревисто растение с кожести вечнозелени листа. Разпространен е в умерените райони и има голямо значение като храна и лекарствено средство.

Добре се развива на слънчеви места и е необходимо да бъде засаден в дрениран почвен субстрат, тъй като не понася преовлажняване. При буен растеж розмаринът се подрязва и ненужните растителни остатъци могат да се потопят в съд с вода или да се поставят в пясък, за да размножим нови растения. По време на цъфтеж е привлекателен не само за пчелите и птиците, но и за ценителите на стилни напитки.

Коктейл Gimlet Ben Fidditch: съставки – сух джин, лайм, розмарин, мента, пелин, салвия, мед и кубчета лед.

Съцветия от лавандула

Лавандулата (Lavandula angustifolia) също е от семейство Устноцветни. Тя е многогодишно полухрастовидно растение, което е естествено разпространено в умерения климатичен пояс. Свежи или изсушени, съцветията съдържат голямо количество етерично масло, поради което намира широко приложение в живота на хората от хилядолетия. Тя влиза в състава на различни растителни субстанции, в кулинарията, ароматерапията, парфюмерийната индустрия, козметиката и др. Има антисептично, инсектицидно и антидепресивно действие.

През последните години селекционерите създават много нови култивари с висококачествено лавандуловото масло. През 2011 година България е на първо място по производство на лавандулово масло.

Подходящото място за засаждане на лавандулата задължително трябва да е добре осветено. Лавандулата в сандъче или саксия изисква малко по-специфични условия при екстериорно отглеждане, въпреки че е сухо- и студоустойчива.

Лавандулова лимонада с джин: съставки – джин, просеко, сушени или пресни съцветия от лавандула, мед, лимон, сода.

 

Нуждата на хората да живеят дълъг и пълноценен живот е тясно свързан с изграждането на все повече зелени зони в урбанизираните райони. Създаването и поддържането от ландшафтни компании на био градини със свежи подправки в съвременните административни и офис сгради е устойчива тенденция през последните десетилетия.

Създайте и вие собствена градина със свежи подправки, като ни се обадите на тел. 089 900 1602, направите запитване онлайн или ни пишете на info@cvetni-idei.com.

 

  Цветен скандинавски мъх в саксия
   


  Политика за поверителност и защита на личните данни  Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

   Висока метална кашпа
    


   Политика за поверителност и защита на личните данни   Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

    Метални кашпи на стойка
     


    Политика за поверителност и защита на личните данни    Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

     Шишенце с цветен скандинавски мъх
      


     Политика за поверителност и защита на личните данни     Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

      Подвижни разделители
       


      Политика за поверителност и защита на личните данни      Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

       Метални кашпи
        


       Политика за поверителност и защита на личните данни       Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

        Вертикални конструкции с метални въжета
         


        Политика за поверителност и защита на личните данни        Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

         Кръг
          


         Политика за поверителност и защита на личните данни         Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

          Панел в окачен таван
           


          Политика за поверителност и защита на личните данни          Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

           Композиции за маса
            


           Политика за поверителност и защита на личните данни           Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

            Картини и пана от скандинавски мъх
             


            Политика за поверителност и защита на личните данни            Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

             "Отгледай сам"
              


             Политика за поверителност и защита на личните данни             Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

              Малко цвете в саксия
               


              Политика за поверителност и защита на личните данни              Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

               Зелена вертикална преграда
                


               Политика за поверителност и защита на личните данни               Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

                Букви
                 


                Политика за поверителност и защита на личните данни                Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

                 Шестоъгълник
                  


                 Политика за поверителност и защита на личните данни                 Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

                  Свържете се с нас                  Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.