Оформяне на растенията в офиса

Оформяне на растенията в офиса

Растенията в офиса се развиват и растат нормално, когато се отглеждат в благоприятна среда. Това налага периодичното извършване на резитби, за да са се поддържа добър външен вид. Когато се извършват правилно и в подходящо време, формировъчните резитби могат да имат само положителен ефект върху растенията.

Защо са важни резитбите

Перфектно оформен Ficus benjamin в красив съд Lechuza Delta

Резитбите се извършват не само в аграрния сектор и външното озеленяване, където се прилагат с цел подмладяване на многогодишни храстовидни и дървовидни растения, оформяне на цъфтящите, тревистите и катерливите растения. Те имат ключова роля и при отглеждането на интериорните растения.

Короните се просветляват, за да достига светлина до всички части на растението, както и да се подобри аерирането с цел контролиране на болестите и неприятелите, особено ако в офис пространствата има водни елементи или въздухът е твърде сух. Третирането с препарати за растителна защита също е по-ефективно, ако има максимален контакт на препарата с растението.

Кога се извършват

Периодът на покой за интериорните растения, отглеждани по нашите ширини, е през мрачните и студени зимни месеци. Непосредствено преди излизането им от този период на покой и преминаването им в период на активни растеж и развитие се извършват и основните резитбени дейности. С увеличаване продължителността на деня растенията активират всички жизнени процеси и могат бързо да преодолеят повредите от резитбените мероприятия.

Оформящите леки резитби могат да се извършват целогодишно, стига успоредно с тях растенията да не са подложени на стресови фактори като преместване, пресаждане и други резки промени в условията на средата.

Основни правила

Schefflera в бели Lechuza Delta

Първата стъпка е да се огледа растението от всички страни и да се прецени кои части да се премахнат. Използват се подходящи инструменти, които задължително се дезинфекцират между резитбите на отделните растения. Използването на предпазни средства като ръкавици е препоръчително, тъй като соковете на  много от растенията могат да предизвикат дразнене на кожата и лигавиците.

При изправените растителни форми се прореждат и премахват сухите и недобре изглеждащи клони от центъра на короната. Формата на короните, било тя кълбовидна или колоновидна, трябва да се запази максимално. Използват се подходящи продукти с цел предотвратяване на гнилостни процеси, когато са налице по-големи отрези.

При храстовидните форми принципът е сходен, като се преценява кои основни стъбла да се премахнат изцяло и кои само да се съкратят.

При катерливите растения е добре да се оставят водачи, т.е. да се изберат най-здравите и облистени стъбла, а всички останали, които са били затиснати и не са получавали достатъчно светлина, да се премахнат частично или изцяло.

Трябва да се отбележи, че винаги съществува риск растението да не понесе силните подмладяващи резитби, било то защото е старо, болно или по други причини. Затова е важно резитбите са се провеждат редовно като част от професионалното поддържане на интерорните растения. Обадете ни се за безплатен оглед на тел. 089 900 1602, направете запитване онлайн или ни пишете на info@cvetni-idei.com.

Характерни особености

Голям висящ епипремнум в офис сграда, която Цветни идеи поддържаме вече повече от 10 г.

Листно-декоративните растения биват тревисти, храстовидни или дървовидни форми, което обяснява и различния подход при извършване на резитбите.

Растения с катерливи/ампелни (висящи) стъбла като бръшляна, епипремнума и филодендрона, имат своите специфики. Колкото повече нарастват на дължина, толкова повече стъблата се обезлистяват от основата към върха. За да се поддържа красива гъста зелена маса, е необходимо в началото на пролетта да се извърши една основна резитба. Намалявайки броя на стъблата и съкращавайки ги на дължина, се намалява рискът от изтощаване на растенията, липса на достатъчна светлина и потенциално инвазивно нападение на неприятели и болести. Старите и изцяло обезлистени стъбла се премахват задължително, тъй като продължават да усвояват вода и хранителни вещества, които са необходими за образуването на новите стъбла. Скъсяването на стъблата е препоръчително, тъй като по този начин се стимулира развитието на спящите пъпки и разклоняването на стъблата.

При храстовидните и дървовидните растения като кодиеума, драцената, фикуса и шефлерата, резитбите се извършват, като се намали височината с 1/3 до 1/4 част от стъблата, а ако има едно централно стъбло, се премахват сухите и повредени клони и се оформя короната.

Цъфтящите растения, като каланхоето, се подрязват след фазата на цъфтеж, за да не бъдат премахнати спящите цветни пъпки, заложени по върховете на стъблата.

При луковичните растения като зюмбюлите и амарилисите, листата се оставят постепенно да изсъхнат и да опадат сами след фазата на цъфтеж. По този начин се натрупват вода и хранителни вещества в самата луковица, преди растенията да преминат във фаза на покой.

Когато е трудно да прецените кой е най-подходящият подход за оформянето на растенията в офиса, може да разчитате на екипа на Цветни идеи за експертни съвети. Обадете ни се за безплатен оглед на тел. 089 900 1602, направете запитване онлайн или ни пишете на info@cvetni-idei.com.

 

 

  Цветен скандинавски мъх в саксия
   


  Политика за поверителност и защита на личните данни  Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

   Висока метална кашпа
    


   Политика за поверителност и защита на личните данни   Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

    Метални кашпи на стойка
     


    Политика за поверителност и защита на личните данни    Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

     Шишенце с цветен скандинавски мъх
      


     Политика за поверителност и защита на личните данни     Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

      Подвижни разделители
       


      Политика за поверителност и защита на личните данни      Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

       Метални кашпи
        


       Политика за поверителност и защита на личните данни       Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

        Вертикални конструкции с метални въжета
         


        Политика за поверителност и защита на личните данни        Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

         Кръг
          


         Политика за поверителност и защита на личните данни         Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

          Панел в окачен таван
           


          Политика за поверителност и защита на личните данни          Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

           Композиции за маса
            


           Политика за поверителност и защита на личните данни           Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

            Картини и пана от скандинавски мъх
             


            Политика за поверителност и защита на личните данни            Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

             "Отгледай сам"
              


             Политика за поверителност и защита на личните данни             Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

              Малко цвете в саксия
               


              Политика за поверителност и защита на личните данни              Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

               Зелена вертикална преграда
                


               Политика за поверителност и защита на личните данни               Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

                Букви
                 


                Политика за поверителност и защита на личните данни                Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

                 Шестоъгълник
                  


                 Политика за поверителност и защита на личните данни                 Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

                  Свържете се с нас                  Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.