Как да се грижим за стайните растения през зимата – част първа

Как да се грижим за стайните растения през зимата – част първа

Зимата не е любимият сезон на стайните растения – дните са къси, студени и често мрачни, температурите падат под нулата през дългите нощи, а парното и климатиците изсмукват влагата от въздуха. Накратко, климатът, на който са изложени за тези 3-4 месеца, е пълната противоположност на топлите и влажни условия, за които ги е създала Природата.

Цветята през зимата
Дори и прозорците да се огряват от слънцето, сега не е много удачно да държите цветя на перваза. (Снимка: GoodMood Photo/Shutterstock)

Има начини, обаче, да им помогнете не само да преживеят, но дори да се радват на зимата. Първата стъпка е да сте наясно с най-големите опасности, които стоят пред растенията. Това е класическата комбинация от слаба светлина, ниска влажност и температурни амплитуди.

Най-честите грешки, които хората правят, са:

 • Оставят тропическите растения в неотопляема тераса или гараж или твърде близо до климатик или печка.
 • Продължават да ги поливат като през летните месеци, което води най-често до загниване или измръзване на растенията.
 • Слагат ги далече от пряка слънчева светлина.
 • Забравят да ги поливат.

Ето няколко съвета какво да правим и какво да не правим до настъпването на хубавото пролетно време.

Какво ДА правим през зимата със стайните растения

 • Следете температурата в помещенията. Сложете термометър близо до растенията. За тропическите видове идеалната температура през нощта не бива да пада под 14˚С, а през деня да не надвишава 24˚С.
 • Изберете място с добра естествена светлина. Малките растения и сукулентите могат да се поставят на перваза, но се уверете, че не докосват стъклото. Ако от прозорците ви лъха студен въздух, ги уплътнете по-добре или просто не слагайте растенията там.
 • Проверявайте влажността на почвата поне два пъти седмично. Когато повърхностният слой почва изсъхне, той изсветлява. Проверете с показалец влажността и полейте, ако усетите, че горните 2 см почва са сухи.
 • Намалете поливането и оросяването в студени помещения. Когато помещението е студено, намалете поливането два пъти от обичайното.
 • Намалете торенето. Това е необходимо, защото с намаляването на деня и температурите, растенията забавят растежа си. Някои видове, като сукулентите, могат дори да „заспят“. Забавеният растеж означава по-малка необходимост от хранителни вещества и вода. Затова може да разредите торенето и да намалите препоръчителната доза тор наполовина.
Цветята през зимата
Запомнете, през късите зимни дни, трябва да използвате светлината възможно най-оптимално. (Снимка: Tatiana Mihaliova/Shutterstock)
 • Следете влажността на въздуха. В идеалния случай влажността в помещенията трябва да е между 30 и 50%. Влажност извън тези граници може да причини здравословни проблеми и да увреди мебелите ви. Ако влажността е под 50%, е добре да избягвате тънколистни растения. В обраната посока, повечето растения могат да понесат и 80% влажност, но това пък вече не е добре за хората. Ето какво може да направите, за да подобрите влажността:
 1. Поставете растението в съд с камъчета и налейте вода, като тя трябва да е под нивото на камъчета. Ако дъното на саксията е във вода, тя ще проникне нагоре и може да причини загниване на корените.
 2. Оросявайте растенията. За по-дълготраен ефект използвайте овлажнител за въздух.
 3. Поставете растенията в група. Събрани на едно място, растенията увеличават по естествен начин влажността около себе си.
 • Бършете листата на растенията от прах. Натрупалият се прах по листата намалява количеството влага, което стига до тях. Просто бършете листата с мек влажен парцал.
 • Проверявайте за акари. Може да го правите, докато бършете листата. Тези вредители обожават топлия сух въздух и се размножават бързо, затова зимата е сезонът, в който се срещат най-често. Гледайте за малки като прашинки точици и от двете страни на листата. Ако забележите нещо, занесете растението в банята и го окъпете, за да махнете акарите.

Още за грижите за растенията през зимата прочетете във втората част от статията.

Научете повече за растенията и ползата от тях. Обадете ни се на тел. 089 900 1602, направете запитване онлайн или ни пишете на info@cvetni-idei.com.

 

  Цветен скандинавски мъх в саксия
   


  Политика за поверителност и защита на личните данни  Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

   Висока метална кашпа
    


   Политика за поверителност и защита на личните данни   Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

    Метални кашпи на стойка
     


    Политика за поверителност и защита на личните данни    Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

     Шишенце с цветен скандинавски мъх
      


     Политика за поверителност и защита на личните данни     Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

      Подвижни разделители
       


      Политика за поверителност и защита на личните данни      Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

       Метални кашпи
        


       Политика за поверителност и защита на личните данни       Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

        Вертикални конструкции с метални въжета
         


        Политика за поверителност и защита на личните данни        Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

         Кръг
          


         Политика за поверителност и защита на личните данни         Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

          Панел в окачен таван
           


          Политика за поверителност и защита на личните данни          Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

           Композиции за маса
            


           Политика за поверителност и защита на личните данни           Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

            Картини и пана от скандинавски мъх
             


            Политика за поверителност и защита на личните данни            Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

             "Отгледай сам"
              


             Политика за поверителност и защита на личните данни             Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

              Малко цвете в саксия
               


              Политика за поверителност и защита на личните данни              Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

               Зелена вертикална преграда
                


               Политика за поверителност и защита на личните данни               Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

                Букви
                 


                Политика за поверителност и защита на личните данни                Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

                 Шестоъгълник
                  


                 Политика за поверителност и защита на личните данни                 Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

                  Свържете се с нас                  Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.