Как да се грижим за стайните растения през зимата – част втора

Как да се грижим за стайните растения през зимата – част втора

Зимата не е любимият сезон на стайните растения. Дните са къси, студени и често мрачни, температурите падат под нулата през дългите нощи, а въздухът е сух. Накратко казано, условията, на които са изложени цветята за тези 3-4 месеца, са доста неприятни.

Поливайте и торете по-малко. (Снимка: Mieke Vergijlen)

Ето няколко съвета как да се грижим за стайните растения в този период.

Какво да НЕ правим през зимата със стайните растения

 • Не оставяйте големи тропически видове в неотопляемия тъмен гараж. Растенията от тропиците се нуждаят целогодишно от топли и влажни условия. Три месеца в тъмно и студено помещение ще причинят необратими щети. Приберете ги от балкона вътре. Дори сухият стаен въздух е по-добре от заточение в гаража.
 • Не оставяйте чинийките под саксиите пълни с вода. Това ще причини загниване на корените.
 • Не поливайте и оросявайте, както преди. Поливането и оросяването в студени помещения може да бъде фатално за растенията. Когато помещението е студено, намалете поливането два пъти от обичайното. Оросяването при ниски температури може да доведе до гъбни заболявания и измръзвания на листата. Така че при тези условия по-добре не пулверизирайте листата и стъблата.
 • Не пресаждайте през зимата. Изчакайте пролетта, освен ако растението наистина не е в бедстващо положение. Ако все пак ви се наложи, не го пресаждайте в значително по-голяма саксия от старата. Нека размерът бъде само малко по-голям от кореновата бала. Полейте внимателно.

Когато настъпи пролетта

Излагайте постепенно стайните растения на все по-светло място. Преместването на цветя от мрачните зимни помещения веднага на ярка слънчева светлина най-вероятно ще доведе до изгаряне на листата (тъмни петна по тях). Тези петна няма да изчезнат и ще ви напомнят догодина да не повтаряте тази грешка.

Научете повече за растенията и ползата от тях. Обадете ни се на тел. 089 900 1602, направете запитване онлайн или ни пишете на info@cvetni-idei.com.

 

  Цветен скандинавски мъх в саксия
   


  Политика за поверителност и защита на личните данни  Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

   Висока метална кашпа
    


   Политика за поверителност и защита на личните данни   Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

    Метални кашпи на стойка
     


    Политика за поверителност и защита на личните данни    Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

     Шишенце с цветен скандинавски мъх
      


     Политика за поверителност и защита на личните данни     Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

      Подвижни разделители
       


      Политика за поверителност и защита на личните данни      Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

       Метални кашпи
        


       Политика за поверителност и защита на личните данни       Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

        Вертикални конструкции с метални въжета
         


        Политика за поверителност и защита на личните данни        Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

         Кръг
          


         Политика за поверителност и защита на личните данни         Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

          Панел в окачен таван
           


          Политика за поверителност и защита на личните данни          Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

           Композиции за маса
            


           Политика за поверителност и защита на личните данни           Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

            Картини и пана от скандинавски мъх
             


            Политика за поверителност и защита на личните данни            Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

             "Отгледай сам"
              


             Политика за поверителност и защита на личните данни             Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

              Малко цвете в саксия
               


              Политика за поверителност и защита на личните данни              Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

               Зелена вертикална преграда
                


               Политика за поверителност и защита на личните данни               Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

                Букви
                 


                Политика за поверителност и защита на личните данни                Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

                 Шестоъгълник
                  


                 Политика за поверителност и защита на личните данни                 Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

                  Свържете се с нас                  Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.