Как да се грижим за Коледната звезда (Poinsettia) след празниците

Как да се грижим за Коледната звезда (Poinsettia) след празниците

Коледна звездаТа, значи, са ви подарили Коледна звезда за Коледните (естествено!) празници, но какво да правите с тази красавица през Новата година? Ето няколко съвета как да се грижите за нея, за да й се радвате целогодишно.

Всички обичаме ярко червените прилистници на Poinsettia и неминуемо я свързваме с Коледа. През януари обаче повечето хора се питат дали да не я изхвърлят, след като догодина колегите от офиса сигурно ще им подарят друга. Истината е, че Коледната звезда изисква специални, но не и невъзможни грижи.

Първото е да подсигурите на растението подходящи условия. Ако сте го сложили на прозореца на топло и слънчево (без течение) място, сте на прав път. Тя се нуждае поне от 6 часа обилна непряка слънчева светлина на ден.

За да продължи да цъфти, през деня й трябват 18-21оС, а през нощта – хладничките 15оС, за да избегнете окапването на листата.

Поддържайте един и същ режим на поливане до началото на април, след което постепенно я засушете. Към средата на април и началото на май, ако растението се е поиздължило, отрежете стъблата на около 10 см над почвата и го пресадете в по-голяма саксия. (Сухи части на растението може да режете по всяко време). Полейте обилно и го върнете на слънчевия прозорец. Проверявайте редовно влажността на почвата. Полейте отново, едва когато почвата е суха на пипане.

След като започне новият растеж, торете Коледната звезда на всеки две седмици с универсален тор за стайни цветя. В началото на лятото, когато нощните температури са вече по-високи, може да преместите растението на балкона на смесена сянка. Постепенно го местете на все по-светло, докато накрая може да го изложите на преките слънчеви лъчи. Продължавайте да го поливате и торите, както обикновено.

Към средата на лятото отново подрежете около 3-4 см от стъблата. Повторете в началото на септември, като отрежете 8-9 см, за да насърчите разклоняването на стъблата, оставяйки 3-4 листа на всяка издънка.

По това време навън вече започва да захладнява и настъпва времето да приберете Коледната звезда обратно вътре на слънчевия прозорец. Поливането и торенето остават същите.

Сега идва забавната част – как да я накараме да цъфне за Коледа? Poinsettia изисква по-къса светла част на деня, за да цъфне и да оформи любимите на всички ярко червени прицветници. Започнете да държите растението на тъмно за 12-14 часа на ден през целия октомври и ноември. Просто на тръгване от офиса го прибирайте в шкафа. Когато на следващия ден се приберете от обедна почивка, го сложете отново на прозореца.

Към края на ноември този режим трябва да спре и растението да се радва на слънчевото си място на прозореца поне 6 часа дневно. Намалете поливането и торенето.

Така до Коледа ще имате красиво цъфнала Коледна звезда и ще може да започнете този цикъл на грижи през следващата година.

Макар да няма гаранция, че дори и с тези специални грижи Poinsettia ще цъфне, си заслужава да опитате. Все пак и само със зелените си листа Коледната звезда е красива.

Научете повече за растенията в офиса. Обадете ни се на тел. 089 900 1602, направете запитване онлайн или ни пишете на info@cvetni-idei.com.

 

    Свържете се с нас

      Свържете се с нас