Предизвикателството Кокедама

Предизвикателството Кокедама

В японската култура има много техники за представяне на природата в минимализиран вариант. Добре познати са ни миниатюрните дръвчета бонсаи или изкуството за подреждане на цветя икебана. Интересен прочит на тези източни течения в изкуството е и кокедамата, популярна сред любителите на растенията като бонсай на бедните. Тя е оригинално решение за декориране на офиса с нестандартни биофилни елементи.

Изобилието от естествени материали в близост до вулканите предоставя възможност на японците да използват природните богатства по различни и много интересни начини в изработката на тези красиви висящи форми.

Какво е кокедама?

Кокедамата е буквално зелена топка, от която се подава цъфтящо или листно-декоративно растение, което не е засадено в саксия или друг изкуствен материал, а се отглежда в естествен мъх. При самата изработка на кокедамата кореновата система на растението се освобождава от почвения субстрат и внимателно се обгръща със субстрат за бонсаи или торфена смес, торфен (сфагнов) мъх и зелен мъх. В зависимост от избора на растение могат да се използват и влакна или кори.

Необходими материали

За прикрепването на естествените компоненти към корените на растението е необходимо да се използва корда или канап. При изработването на кокедамата могат да се прилагат различни техники. Някои флористи избират сезали, връзки и дори различни цветни тъкани при направата на най-външната обвивка. Поставянето на кокедамата на метална или дървена стойка е честа практика. Висящата позиция за кокедамата е също изключително атрактивна. Използват се въжета, сплетени канапи, кокосови влакна и всякакви други устойчиви на гниене материали.

Подходящи растения

При подбора на растения за изработване на кокедамата трябва да се съобразят някои специфики. Условията на средата и биологичните изисквания на растенията са водещи при избора.

Подходящи са почти всички листно-декоративни компактни форми на растения, използвани в интериорното озеленяване. От цъфтящата група се залага на бромелиеви, орхидни и змиярникови растения. Тук спадат познатите ни спатифилум, хлорофитум, филодендрон, антуриум, тиландсии и гузмании. Нуждата от висока влажност на въздуха за кокедамата я прави трудна за отглеждане в офиса. Подходящи са работни пространства, където този фактор се следи и регулира. Ако това е налице, може да оцелее дори кокедама с орхидеи-пеперуди, които са с тропически ареал на разпространение в природата.

Сукулентните растения са по-непретенциозни към влагата и са интересен избор за кокедама. В естествената им среда те имат множество приспособления за оцеляване в райони със сезонно или целогодишно сух климат. Каланхоето, сансевиерата, агавето, алоето и хоята биха били страхотен акцент за малките затворени пространства.

Начин на отглеждане

Кокедамата не е трудна за отглеждане, но трябва да се обърне особено внимание на влажността на въздуха.  Мъхът е основен елемент от кокедамата и поддържането му е предизвикателство, особено когато въздушната влажност е ниска. За да се запази свежият му вид, е добре да се използват подходящи уреди за поддържане на влажността.

Влагата в субстрата също трябва да е оптимална. Кокедамата се потапя в съд с вода за кратко време веднъж седмично или ежедневно се пулверизират мъхът и листата, за да бъде винаги зелена и свежа.

В активния период на растеж и развитие се подхранва с органични и минерални торове. Трябва да се следи и за вредители и да се третира при необходимост.

 

 

Потърсете ни за още интересни решения! Обадете ни се на тел. 089 900 1602, направете запитване онлайн или ни пишете на info@cvetni-idei.com.

 

  Цветен скандинавски мъх в саксия
   


  Политика за поверителност и защита на личните данни  Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

   Висока метална кашпа
    


   Политика за поверителност и защита на личните данни   Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

    Метални кашпи на стойка
     


    Политика за поверителност и защита на личните данни    Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

     Шишенце с цветен скандинавски мъх
      


     Политика за поверителност и защита на личните данни     Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

      Подвижни разделители
       


      Политика за поверителност и защита на личните данни      Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

       Метални кашпи
        


       Политика за поверителност и защита на личните данни       Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

        Вертикални конструкции с метални въжета
         


        Политика за поверителност и защита на личните данни        Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

         Кръг
          


         Политика за поверителност и защита на личните данни         Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

          Панел в окачен таван
           


          Политика за поверителност и защита на личните данни          Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

           Композиции за маса
            


           Политика за поверителност и защита на личните данни           Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

            Картини и пана от скандинавски мъх
             


            Политика за поверителност и защита на личните данни            Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

             "Отгледай сам"
              


             Политика за поверителност и защита на личните данни             Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

              Малко цвете в саксия
               


              Политика за поверителност и защита на личните данни              Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

               Зелена вертикална преграда
                


               Политика за поверителност и защита на личните данни               Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

                Букви
                 


                Политика за поверителност и защита на личните данни                Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

                 Шестоъгълник
                  


                 Политика за поверителност и защита на личните данни                 Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

                  Свържете се с нас                  Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.