Грижа за растенията в офиса през пролетта

Грижа за растенията в офиса през пролетта

За стайните растения смяната на сезоните също е от значение. Вече сме говорили за грижите за тях през есента и зимата. Сега ще ви разкажем на какво да обърнете внимание с настъпващата пролет.

Може и да не ви изглежда така, но през зимата стайните растения изпадат в относителен покой. С настъпването на пролетта започват да се разбуждат, дните стават по-дълги и по-топли и те се приготвят за период на активен растеж. С малко повече внимание и правилни грижи може да ги подготвите за този преход.

1. Почистете листата

Включете и растенията в списъка на пролетното почистване. Избършете листата от прах с мокра гъба или парцалче или направо ги изкъпете с лека струя хладка вода. Използването на полиращи препарати не е препоръчително, защото запушва порите и може да увреди сериозно по-чувствителните растения.

2. Пресадете, ако е необходимо

Пролетта е най-подходящото време за пресаждане. То ще стимулира растежа и ще им даде достатъчно място да се развият. Не е нужно да пресаждате всичките си растения, а само тези, които имат нужда. Някои видове не понасят добре тази промяна и трудно се възстановяват от шока.

Следете за следните признаците, които ще ви покажат, че е дошло време за пресаждане:

 • Корените се показват през дренажните отвори на дъното на саксията или на повърхността
 • Водата не успява да попие в почвата
 • Листата капят въпреки редовните грижи

3. Зачестете поливането

Растенията се събуждат и трябва да започнете да ги поливате по-често. Внимавайте обаче да не преполивате. Различните видове имат различна нужда от вода, затова винаги проверявайте влажността на почвата. Заровете пръсти в нея, вижте дали е суха на около 2 см от повърхността и тогава поливайте.

Започнете с веднъж седмично, а със затопляне на времето те сами ще си покажат дали това им е достатъчно.

4. Възобновете торенето

Подкрепете активния растеж с редовно торене. Имайте предвид обаче, че растенията тепърва се събуждат и трябва да започнете по-полека. Изпилвайте ¼ или ½ от препоръчителната доза течен препарат и постепенно я увеличавайте. Когато дойде лятото, те ще са подготвени и вече ще можете да торите с пълната доза от препарата.

5. Време е за резитби

През зимата някои стайни растения губят хубавия си вид. Пролетта е времето да изрежете сухите или болни участъци и листа, както и да им придадете формата, която искате. Резитбата ще окуражи и разклоняването и свежия нов растеж.

6. Преместете ги по-далеч от пряката слънчева светлина

Ако през зимата сте придърпали растенията към прозореца, за да получат повече светлина през кратките зимни дни, то сега може да ги върнете по местата им. Малко са видовете, които обичат пряката слънчева светлина, а слънцето тепърва ще става по-силно през следващите месеци.

7. Проветрявайте редовно

Свежият въздух е полезен за всички живи създания, а растенията ще са ви благодарни и за влажността, която ще влезе през отворения прозорец.

И нека не забравяме, че растенията имат нужда от правилни грижи през цялата година. Екипът на Цветни идеи извършва абонаментно поддържане на интериорна растителност и тераси. Обадете ни се за безплатен оглед на тел. 089 900 1602, направете запитване онлайн или ни пишете на info@cvetni-idei.com.

 

  Цветен скандинавски мъх в саксия
   


  Политика за поверителност и защита на личните данни  Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

   Висока метална кашпа
    


   Политика за поверителност и защита на личните данни   Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

    Метални кашпи на стойка
     


    Политика за поверителност и защита на личните данни    Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

     Шишенце с цветен скандинавски мъх
      


     Политика за поверителност и защита на личните данни     Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

      Подвижни разделители
       


      Политика за поверителност и защита на личните данни      Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

       Метални кашпи
        


       Политика за поверителност и защита на личните данни       Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

        Вертикални конструкции с метални въжета
         


        Политика за поверителност и защита на личните данни        Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

         Кръг
          


         Политика за поверителност и защита на личните данни         Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

          Панел в окачен таван
           


          Политика за поверителност и защита на личните данни          Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

           Композиции за маса
            


           Политика за поверителност и защита на личните данни           Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

            Картини и пана от скандинавски мъх
             


            Политика за поверителност и защита на личните данни            Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

             "Отгледай сам"
              


             Политика за поверителност и защита на личните данни             Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

              Малко цвете в саксия
               


              Политика за поверителност и защита на личните данни              Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

               Зелена вертикална преграда
                


               Политика за поверителност и защита на личните данни               Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

                Букви
                 


                Политика за поверителност и защита на личните данни                Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

                 Шестоъгълник
                  


                 Политика за поверителност и защита на личните данни                 Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

                  Свържете се с нас                  Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.