Каланхоето на Блосвелд

Каланхоето на Блосвелд

Много от офис пространствата са с южно, югоизточно или западно изложение. Ключът за успешно отглеждане на растения в такива помещения е използването на сухолюбиви и светлолюбиви видове. Сукулентите са точно такива – изключително адаптивни и невзискателни към условията на отглеждане. Чудесен избор е каланхоето (Kalanchoe), за което ще ви разкажем сега, но също така и алое вера (Aloe vera), рипсалиса (Rhipsalis) и индийския меч (Sansevieria).

На кратко за Kalanchoe blossfeldiana

Едни от най-популярните сукулентни растения е Каланхоето на Блосвелд (Kalanchoe blossfeldiana). Този интересен вид носи името на немския селекционер и ботаник Робърт Блосвелд. Именно той има най-голям принос в селектирането на вида.

Култиварите с едри кичести цветове са най-предпочитани. Сред впечатляващите сортове са Kalanchoe blossfeldiana ′Calanday Katmai′ с червени цветове, K. blossfeldiana ′Rosalina Don Geraldo′ с цикламени и K. blossfeldiana ′Calandiva Nolin′ с жълти цветове. Миниатюрните форми на каланхоето също са предпочитани в интериорното озеленяване като цветен акцент за поставяне на бюро.

Каланхоето на Блосвелд е многогодишно вечнозелено тревисто или полухрастовидно растение от семейство Дебелецови (Crassulaceae). Произхожда от североизточната част на остров Мадагаскар. Стъблото е изправено и достига височина 20-40 см. Листата са задебелени, а цветовете са изключително трайни, което го прави още по-предпочитано за отглеждане.

Ако взимате в офиса домашния си любимец трябва да внимавате, тъй като във всички части на растението се съдържат кардиотоксични вещества, които могат да доведат до трайни увреждания при поглъщане.

Условия за отглеждане

Каланхоето е растение на късия ден, което означава, че цъфтежа настъпва през есента или зимата, когато светлите часове на денонощието са малобройни. За по-тъмните зали в офиса е подходящо каланхое със зелени листа. Пъстролистните култивари се развиват чудесно на добре осветен прозорец.

Въпреки че произхожда от крайбрежни райони с характерни въздушни течения, не трябва да се поставя в близост до климатици.

По отношение на почвената влага е невзискателен вид стига да не се преполива. Броят на поливките се редуцира в прохладните тъмни офиси или при температура на помещението под 18°С. Стъбленото гниене най-често се появява именно при неспазване на тези изисквания.

Размножаването на каланхоето включва вземане на връхни стъблени резници. Много често по стъблото се образуват коренчета благодарение, на които размножаването е още по-лесно. Взетият размножителен материал, поставен директно в почвен субстрат или пясък, гарантира успех.

Каланхоето е сравнително бавнорастящ вид и пресаждането е добре да се извършва само при необходимост. Пропускливият лек почвен субстрат е за предпочитане. Важно е саксиите да са с дренажни отвори, тъй като задържането на излишна вода е нежелателно.

Както при повечето интериорни растения, и тук контролът срещу насекомните неприятели е от съществено значение. В стайни условия щитоносните, памуковите и дългоопашатите листни въшки са основен проблем. Борбата с тях е трудна и продължителна, затова е важно да засечете проблема навреме и да третирате с подходящи системни препарати.

За да може този интересен сукулент да огрее и вашия офис, ни се обадете на тел. 089 900 1602, направете запитване онлайн или ни пишете на info@cvetni-idei.com.

 

  Цветен скандинавски мъх в саксия
   


  Политика за поверителност и защита на личните данни  Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

   Висока метална кашпа
    


   Политика за поверителност и защита на личните данни   Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

    Метални кашпи на стойка
     


    Политика за поверителност и защита на личните данни    Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

     Шишенце с цветен скандинавски мъх
      


     Политика за поверителност и защита на личните данни     Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

      Подвижни разделители
       


      Политика за поверителност и защита на личните данни      Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

       Метални кашпи
        


       Политика за поверителност и защита на личните данни       Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

        Вертикални конструкции с метални въжета
         


        Политика за поверителност и защита на личните данни        Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

         Кръг
          


         Политика за поверителност и защита на личните данни         Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

          Панел в окачен таван
           


          Политика за поверителност и защита на личните данни          Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

           Композиции за маса
            


           Политика за поверителност и защита на личните данни           Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

            Картини и пана от скандинавски мъх
             


            Политика за поверителност и защита на личните данни            Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

             "Отгледай сам"
              


             Политика за поверителност и защита на личните данни             Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

              Малко цвете в саксия
               


              Политика за поверителност и защита на личните данни              Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

               Зелена вертикална преграда
                


               Политика за поверителност и защита на личните данни               Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

                Букви
                 


                Политика за поверителност и защита на личните данни                Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

                 Шестоъгълник
                  


                 Политика за поверителност и защита на личните данни                 Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

                  Свържете се с нас                  Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.