Хоя – восъчната прелест сред сукулентните растения

Хоя – восъчната прелест сред сукулентните растения

Кактусите и сукулентите са ни любимци. Те са прекрасна идея за малки корпоративни подаръци. Но сред тях има видове, които излизат извън рамките на представите ни за малко цвете в саксия. Хоята е точно такава – зелен акцент, който грабва вниманието с интересените си листа и още по-впечатляващите си цветове.

На кратко за Hoya carnosa

Модерна и непретенциозна, хоята (Hoya carnosa) е бързорастящо вечнозелено катерливо растение. Тя е представител на сукулентните епифитни растения и принадлежи към семейство Тойнови (Apocynaceae). В природата е разпространена от тропическа и субтропическа Азия до западните брегове и острови на Тихия океан.

Листата са лъскави, елиптични, месести и тъмнозелени. Цветовете са ароматни, звездовидни, бели или с розов оттенък, в центъра с червен участък и са събрани в съцветие тип сенник. При допир венчелистчетата наподобяват восък, а някои цветари ги оприличават и на скъп порцелан. Оттам и народното й наименование восъче, восъчно или порцеланово цвете.

Култиварите на хоята са многобройни и през последните години са изключително търсени от колекционерите на сукуленти. Сортът Hoya carnosa ‘Tricolor’ е с трицветна багра на листата, а Hoya carnosa ‘Compacta’ е с набръчкани и извити листа.

Условия за отглеждане

Както вече споменахме, хоята е разпространена в тропическите и субтропическите райони, което подсказва какви условия изисква при отглеждане в офиса.

Оптималната температура за растеж и развитие трябва да е в интервала 18-25°С, но през зимните месеци е добре да се отглежда на по-прохладно при температурата на въздуха около 10°С.

Хоята е светлолюбива и е изключително взискателна по отношение светлинния режим. Ярката непряка слънчева светлина е най-подходяща, особено когато тази порцеланова красавица формира цветовете си. Източното изложение също е добър избор за място при озеленяването на офис пространствата.

Хоята не понася добре нараняванията по кореновата система, както и смяна на местоположението. Затова трябва да се пресажда само при необходимост. Едни от най-честите грешки, които се допускат в отглеждането на хоята, са преполиването и преторяването. От съществено значение е да се ограничават както броят на поливките, така и количеството на водата през зимния период, като се съобрази температурния режим в офиса.

Хоята, както повечето растения, има и своите неприятели. Гъбните заболявания вследствие преполиване са често срещан проблем, тъй като се наблюдава кореново гниене. Честата употреба на минерални торове във високи дози също води до внезапна гибел, поради завишените нива на соли в субстрата и неспособността на корените да ги абсорбират. Сред насекомните неприятели оранжерийната белокрилка, дългоопашатата, памуковата и щитоносната въшки са враг номер 1.

За да стане това красиво растение част от вашия офис, ни се обадете на тел. 089 900 1602, направете запитване онлайн или ни пишете на info@cvetni-idei.com.

 

  Цветен скандинавски мъх в саксия
   


  Политика за поверителност и защита на личните данни  Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

   Висока метална кашпа
    


   Политика за поверителност и защита на личните данни   Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

    Метални кашпи на стойка
     


    Политика за поверителност и защита на личните данни    Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

     Шишенце с цветен скандинавски мъх
      


     Политика за поверителност и защита на личните данни     Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

      Подвижни разделители
       


      Политика за поверителност и защита на личните данни      Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

       Метални кашпи
        


       Политика за поверителност и защита на личните данни       Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

        Вертикални конструкции с метални въжета
         


        Политика за поверителност и защита на личните данни        Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

         Кръг
          


         Политика за поверителност и защита на личните данни         Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

          Панел в окачен таван
           


          Политика за поверителност и защита на личните данни          Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

           Композиции за маса
            


           Политика за поверителност и защита на личните данни           Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

            Картини и пана от скандинавски мъх
             


            Политика за поверителност и защита на личните данни            Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

             "Отгледай сам"
              


             Политика за поверителност и защита на личните данни             Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

              Малко цвете в саксия
               


              Политика за поверителност и защита на личните данни              Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

               Зелена вертикална преграда
                


               Политика за поверителност и защита на личните данни               Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

                Букви
                 


                Политика за поверителност и защита на личните данни                Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

                 Шестоъгълник
                  


                 Политика за поверителност и защита на личните данни                 Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

                  Свържете се с нас                  Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.