Как да се грижим за Ficus elastica

Как да се грижим за Ficus elastica

Ficus elastica RubraFicus elastica е един от най–често срещаните видове у нас. В миналото беше задължителен елемент от интериора на всички учреждения, столове и почивни бази. Днес „Фикусът на баба“ се завръща в нови форми и разновидности. Големите листа могат да са зелени, тъмно червени или зелени с бяла/бяло-розова окраска. Предлагат се и видове с по-дребни листа. Може да го намерите в различна височина – от 25 до 150 см.

В природата той може да достигне до 15 м височина, но с няколко прости правила може да се радвате на голямо растение и в офиса.

Условия за отглеждане

Когато говорим за отглеждането на този вид фикус, правилният баланс между вода и светлина е ключов, както и при всяко друго растение, разбира се. Принципът е да не се прекалява. Има нужда от светлина, но да не е пряка, за да не му става прекалено горещо. До прозореца с щорите ще му е много добре.

Що се отнася до поливането, през активния вегетативен период поддържайте почвата леко влажна и пулверизирайте листата. Ако прекалите обаче, листата ще пожълтеят и покафенеят и в крайна сметка ще опадат.

През зимния сезон може да разредите поливките до два-три пъти месечно, в зависимост от това колко топло държите в офиса. Ако листата се свият надолу, постепенно увеличете количеството вода, докато се нормализират.

Ако спазвате всичко това, ще имате едно здраво и добре развиващо се растение, което ще ви радва всеки ден.

Често срещани проблеми

Като при всеки фикус, в условия на стрес от промяна на мястото, температурата, режима на поливане, растението става лесна жертва на вредители. Най-често срещаните са акарите. Третирайте растението с препарат – акарицид. Добре е преди това да измиете листата му с мокра гъба и сапунена вода.

Прочетете и за други два вида фикуси, които често използваме в интериорното озеленяване – Ficus lyrata и Ficus benjamin.

Научете повече за растенията в офиса. Обадете ни се на тел. 089 900 1602, направете запитване онлайн или ни пишете на info@cvetni-idei.com.

 

  Цветен скандинавски мъх в саксия
   


  Политика за поверителност и защита на личните данни  Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

   Висока метална кашпа
    


   Политика за поверителност и защита на личните данни   Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

    Метални кашпи на стойка
     


    Политика за поверителност и защита на личните данни    Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

     Шишенце с цветен скандинавски мъх
      


     Политика за поверителност и защита на личните данни     Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

      Подвижни разделители
       


      Политика за поверителност и защита на личните данни      Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

       Метални кашпи
        


       Политика за поверителност и защита на личните данни       Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

        Вертикални конструкции с метални въжета
         


        Политика за поверителност и защита на личните данни        Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

         Кръг
          


         Политика за поверителност и защита на личните данни         Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

          Панел в окачен таван
           


          Политика за поверителност и защита на личните данни          Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

           Композиции за маса
            


           Политика за поверителност и защита на личните данни           Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

            Картини и пана от скандинавски мъх
             


            Политика за поверителност и защита на личните данни            Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

             "Отгледай сам"
              


             Политика за поверителност и защита на личните данни             Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

              Малко цвете в саксия
               


              Политика за поверителност и защита на личните данни              Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

               Зелена вертикална преграда
                


               Политика за поверителност и защита на личните данни               Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

                Букви
                 


                Политика за поверителност и защита на личните данни                Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

                 Шестоъгълник
                  


                 Политика за поверителност и защита на личните данни                 Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

                  Свържете се с нас                  Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.