Кодиеум – слънчево настроение в офиса

Кодиеум – слънчево настроение в офиса

Кодиеумът, по-известен с името „кротон“, се използва често в интериорното озеленяване, впечатлявайки с ярките багри и разнообразните форми на листната петура. Това популярно декоративно растение се развива идеално в добре осветени офис пространства.

На кратко

Кодиеумът (Codiaeum variegatum) е представител на семейство Млечки (Euphorbiaceae). Растението е храст или ниско дърво, естествено разпространено във влажните тропически райони на Южна и Югоизточна Азия – островите  Борнео, Фиджи, Ява, Нова Гвинея, Филипини. Листата са кожести и лъскави, целокрайни или с дълбоко/плитко врязване на листния ръб.

Стотиците селектирани сортове обхващат цялата цветова гама на листата в различни комбинации – жълт, виолетов, зелен, червен и дори бял цвят. При повечето култивари баграта варира в зависимост от възрастта на листата. Жълтите и зелените оттенъци преобладават в началните фази на развитие на младите листа. Розовите и червените нюанси са характерни за листата, които са завършили развитието си.

Популярни са култиварите с оформени листни дялове. Известен сорт на подвида е Codiaeum variegatum var. pictum ’Mrs Iceton’, на който листата са овални, в млада възраст с цвят на лайм, след което придобиват зелено, червено-розово и кремаво оцветяване. Други интересни сортове са C. variegatum var. pictum ’Evansianum’, ’Petra’, ’Juliette’, ’Golden Ring’, ’Golden Finger’, които впечатляват с формата и изпъстрянето на листата.

Условия за отглеждане

Температурата в офис пространствата трябва да е постоянна, тъй като кодиеума е чувствителен към резки промени и листата опадват масово. Студените и топлите въздушни течения никак не му понасят. Трябва внимателно да се прецени кое място в офиса е подходящо.

Светлината е основен фактор, който определя наситеността на листната петура. Колкото по-ярка светлина достига до растението, толкова повече окраската ще се запази. Влажността на въздуха трябва да е висока. При недостиг на влага по листата се образуват сухи участъци, които лесно се чупят при допир. Затова пулверизирането и почистването на листата е една от най-важните грижи.

Почвеният субстрат се поддържа влажен във фазите на активни растеж и развитие. През зимните месеци се ограничава броя на поливките, както и количеството на вода. Ако листата започнат да жълтеят или да опадват, преди да са завършили развитието си, трябва да се ограничи влагата в субстрата. Всички сте виждали малките черни мушички, излизащи от почвата. Те са признак за прекомерна влага. Ограничете поливането и те ще изчезнат.

Лесно може да размножите кротона вегетативно, като вземете стъблени връхни резници при подрязване на растението.

За съжаление, кодиеума често става жертва на акари, щитоносни и памукови въшки. Следете внимателно за вредители и третирайте своевременно. Не забравяйте също, че растението отделя бял млечен сок с високо съдържание на алкалоиди, които могат да предизвикат алергична реакция при контакт с кожата. Бъдете внимателни, когато подрязвате, местите или пресаждате растенията.

За да може това интересно растение да озари и вашия офис, ни се обадете на тел. 089 900 1602, направете запитване онлайн или ни пишете на info@cvetni-idei.com.

 

  Цветен скандинавски мъх в саксия
   


  Политика за поверителност и защита на личните данни  Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

   Висока метална кашпа
    


   Политика за поверителност и защита на личните данни   Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

    Метални кашпи на стойка
     


    Политика за поверителност и защита на личните данни    Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

     Шишенце с цветен скандинавски мъх
      


     Политика за поверителност и защита на личните данни     Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

      Подвижни разделители
       


      Политика за поверителност и защита на личните данни      Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

       Метални кашпи
        


       Политика за поверителност и защита на личните данни       Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

        Вертикални конструкции с метални въжета
         


        Политика за поверителност и защита на личните данни        Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

         Кръг
          


         Политика за поверителност и защита на личните данни         Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

          Панел в окачен таван
           


          Политика за поверителност и защита на личните данни          Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

           Композиции за маса
            


           Политика за поверителност и защита на личните данни           Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

            Картини и пана от скандинавски мъх
             


            Политика за поверителност и защита на личните данни            Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

             "Отгледай сам"
              


             Политика за поверителност и защита на личните данни             Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

              Малко цвете в саксия
               


              Политика за поверителност и защита на личните данни              Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

               Зелена вертикална преграда
                


               Политика за поверителност и защита на личните данни               Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

                Букви
                 


                Политика за поверителност и защита на личните данни                Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

                 Шестоъгълник
                  


                 Политика за поверителност и защита на личните данни                 Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

                  Свържете се с нас                  Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.