Как лесно да „клонираме“ зелените си приятели

Как лесно да „клонираме“ зелените си приятели

Всеки професионалист го побиват тръпки, като чуе съседката, че иска „само да си вземе едно коренче“. Но истината е, че много стайни растения могат успешно да се размножават в домашни условия от резници и листа. Освен това работата от вкъщи се превърна в норма и като не можем да се радваме на зеленината в офиса, защо да не превърнем дома си в зелен оазис?

Различните видове се размножават вегетативно по различен начин. Останалите ви части от подрязването на епипремнума и филодендрона може спокойно да поставите във вода. Други растения като пеперомията, бегонията и сентполията (която повече познават под името африканска теменужка) могат да се размножават от листо с дръжка. За сукулентите пък е достатъчно да сложите в пясък само листенцето.

Най-подходящото време е точно сега – сезоните на активен растеж – пролет и лято. Затова ще ви разкажем за няколко вида, които може да размножите вкъщи и така да увеличите броя на зелените си приятели с минимални средства. Въоръжете се и с търпение, защото всяко растение има свой темп на развитие и при някои видове коренчета може да се появят след повече от месец.

Epipremnum aureum и Philodendron scandens

Тези два вида пълзящи растения са идеални за вегетативно размножаване. Пускат бързо корени, а и издържат дълго време във вода и може спокойно да ги оставите във вазата за украса. Подобно на тях в няколко лесни стъпки се размножават и традесканцията и сингониумът:

 • С чисти ножици отрежете стъблото под 45˚ така, че резниците да имат поне една от малките кафяви пъпки, чрез които растението пуска нови корени. Оставете не повече от 2-3 листа.
 • Потопете резниците във вода, като оставите листата отвън. Ако някое листо е под вода, го отрежете.
 • Поставете вазата на светло без много пряка слънчева светлина. Тези два вида растат добре и на по-тъмни места, но на светло се развиват много по-интензивно.
 • Сменяйте водата поне веднъж седмично или когато забележите, че помътнява. Така след една до три седмици в зависимост от качеството на резниците и светлината ще забележите първите малки коренчета, излизащи от пъпките.
 • Когато коренчетата станат поне 4-5 см, може да насадите резниците в новия им дом. В началото листата може да ви се сторят унили, но ще се съвземат. Поливайте редовно, като винаги проверявате влажността на почвата, за да не преполеете.

Aloe vera

Алоето няма нужда от реклама. То е известно не само с лечебните си качества, но и със свойството си да пречиства въздуха. Гледа се лесно и лесно се размножава. Просто отделете издънките от растението-майка, насадете ги и гледайте как растат. Ето малко повече подробности как да постигнете най-добри резултати.Извадете цялото растение от саксията и внимателно разклатете кореновата бала, докато не напипате бебетата с корените им.

 • Отделете корените на младото растение от майката с помощта на чисти ножици или нож, като се стремите да запазите целостта на балите и на двете.
 • Насадете бебето в добре дренирана почва. Не се препоръчва потапянето във вода, защото алоето лесно загнива.
 • Оставете го без поливане около седмица, за да „зарасне“ мястото на разреза.
 • След това продължете да се грижите за него, както обикновено и ще забележите признаци на растеж още след седмица-две. Не забравяйте, че като сукулентите алоето обича светлината, но не търпи много вода и ако го преполеете, може да не се възстанови.

Сукуленти

Любителите на сукуленти знаят, че те се размножават вегетативно изключително лесно. Използват се стъблата и листата. Могат да се садят направо в песъчлива почвена смеска или да се сложат за кратко във вода, докато пуснат коренчета. Някои сукуленти като аеониумите, например, могат да се размножават само чрез стъбла, но ешеверията, граптопеталумът и пахифитумът се размножават чрез листо и са добър избор за начинаещите цветари. Ето как да подходите:Леко отчупете листото от стъблото, това става доста лесно. Винаги използвайте здрави листа с добра големина.

 • Ако ще размножавате сукулента стъблено, изберете здраво стъбло, дълго 3-4 см, с няколко листа на него. Растението-майка трябва да е добре хидратирано, затова полейте една седмица преди операцията за оптимален резултат.
 • Оставете така отделените листа или стъбло на непряка светлина за 3-5 дена, преди да ги сложите в почва или вода. Така мястото на отделяне ще засъхне и ще улесни появата на нови коренчета.
 • Ако поставяте резнците във вода, не забравяйте да я сменяте веднъж седмично. Когато коренчетата наберат дължина, извадете ги от водата и ги оставете няколко дни да изсъхнат добре, преди да ги преместите в почва.

Използвайте топлите летни дни, за да размножите любимите си растения. Освен повече за вас, ще имате и чудесни малки подаръчета под ръка. За вече готови малки растения в саксия разгледайте нашите идеи за корпоративни подаръци или ни се обадете на тел. 089 900 1602, направете запитване онлайн или ни пишете на info@cvetni-idei.com.

 

  Цветен скандинавски мъх в саксия
   


  Политика за поверителност и защита на личните данни  Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

   Висока метална кашпа
    


   Политика за поверителност и защита на личните данни   Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

    Метални кашпи на стойка
     


    Политика за поверителност и защита на личните данни    Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

     Шишенце с цветен скандинавски мъх
      


     Политика за поверителност и защита на личните данни     Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

      Подвижни разделители
       


      Политика за поверителност и защита на личните данни      Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

       Метални кашпи
        


       Политика за поверителност и защита на личните данни       Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

        Вертикални конструкции с метални въжета
         


        Политика за поверителност и защита на личните данни        Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

         Кръг
          


         Политика за поверителност и защита на личните данни         Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

          Панел в окачен таван
           


          Политика за поверителност и защита на личните данни          Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

           Композиции за маса
            


           Политика за поверителност и защита на личните данни           Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

            Картини и пана от скандинавски мъх
             


            Политика за поверителност и защита на личните данни            Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

             "Отгледай сам"
              


             Политика за поверителност и защита на личните данни             Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

              Малко цвете в саксия
               


              Политика за поверителност и защита на личните данни              Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

               Зелена вертикална преграда
                


               Политика за поверителност и защита на личните данни               Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

                Букви
                 


                Политика за поверителност и защита на личните данни                Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

                 Шестоъгълник
                  


                 Политика за поверителност и защита на личните данни                 Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

                  Свържете се с нас                  Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.