Мандевила – лианата от Рио Де Жанейро

Мандевила – лианата от Рио Де Жанейро

През летния сезон в закритите или откритите пространства на бизнес сградите често може да се натъкнете на красиво цъфтящата Mandevilla. Позната още като дипладения, мандевилата произхожда от Рио Де Жанейро, затова ще я срещнете и под името Бразилски жасмин.

Ароматните й фуниевидни цветове, обагрени в различни нюанси на бяло, жълто, розово или червено, предизвикват усещане за мекота и невинност. Мандевилата символизира деликатност, нежност и елегантност и често се свързва с любовта, страстта и романтиката.

Използва се масово за декоративни цели като екстериорно растение в по-топлите региони или като интериорно в страните с умерен климат. Тази изключителна лиана е подходяща за покриване на перголи, беседки, огради и други. В списъците на инвазивни видове е, тъй като използването й в екстериорното озеленяване в районите с тропически и субтропически климат е поголовно.

На кратко

Използват се предимно култиварите на видовете Mandevilla sanderi с розови цветове, с жълти гърла (мястото на срастване на венчелистчетата) и M. splendens с по-големи листа и цветове с розови гърла. Тези растения принадлежат към семейство Тойнови (Apocynaceae). Представляват многогодишни тропически лиани, достигащи от 0.5 до 5-6 м дължина. Листата са целокрайни, кожести и лъскави. При нараняване на части от растенията се отделя бял млечен сок, който е с високо съдържание на алкалоиди.

Цветовете са ароматни, 3-7см в диаметър, събрани в прости съцветия. При правилно отглеждане периодът на цъфтеж продължава от пролетта до късна есен. Едни от най-често срещаните сортове на M. sanderi се отнасят към популярните серии Sundaville®, Tropidenia® и Diamantina®. Когато се появява на цветния пазар, японският сорт M. sanderi ′Red′ създава истински фурор. Много популярен сорт е M. splendens ′Rosacea′, който е награден от Кралското Градинарско Общество във Великобритания, тъй като има отлична адаптивност. Интересен е и изкуствено създадения хибрид Mandevilla X amabilis ’Alice du Pont’.

Условия за успешно отглеждане в офиса

Мандевилата изисква ярко осветено място или полусянка. Ако се постави на пряка слънчева светлина и не се засенчи, много често се наблюдава пригор по листата.

Влага в субстрата се поддържа висока през пролетно-летния сезон, особено когато разположението на офисите е с южно, източно или западно изложение. През зимния сезон поливането се ограничава, тъй като има опасност от преовлажняване и последващо загниване на кореновата система.

Въздушната влага се поддържа висока, като за целта листната маса се пулверизира редовно или се използват овлажнители.

В зависимост от условията в помещенията и сезона, оптималната температура за мандевилата варира в границите от 15°С до 28/30°С.

За прикрепване на растенията се използват бамбукови пръчки, пластмасови стълбички, малки перголи и други подходящи пособия, в зависимост от типа на нарастване на мандевилата.

Подхранването с минерални торове през активните фази на растеж и развитие е важно да се извършва редовно, най-вече когато мандевилата залага цветните пъпки и цъфти продължително.

Мандевилата се размножава вегетативно чрез вкореняване на резници рано напролет или късно през есента, когато се извършват основните резитбени дейности.

Най-честите насекомни неприятели са черна листна, бяла пъшкулна, дългоопашата и щитоносна въшки, както и бялата цикада и акарите. При установяване на тези неприятели се третира своевременно с подходящи препарати (био продукти, инсектициди или акарициди).

Ако желаете повече цвят и зеленина във вашия офис, ни се обадете на тел. 089 900 1602, направете запитване онлайн или ни пишете на info@cvetni-idei.com.

  Цветен скандинавски мъх в саксия
   


  Политика за поверителност и защита на личните данни  Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

   Висока метална кашпа
    


   Политика за поверителност и защита на личните данни   Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

    Метални кашпи на стойка
     


    Политика за поверителност и защита на личните данни    Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

     Шишенце с цветен скандинавски мъх
      


     Политика за поверителност и защита на личните данни     Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

      Подвижни разделители
       


      Политика за поверителност и защита на личните данни      Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

       Метални кашпи
        


       Политика за поверителност и защита на личните данни       Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

        Вертикални конструкции с метални въжета
         


        Политика за поверителност и защита на личните данни        Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

         Кръг
          


         Политика за поверителност и защита на личните данни         Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

          Панел в окачен таван
           


          Политика за поверителност и защита на личните данни          Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

           Композиции за маса
            


           Политика за поверителност и защита на личните данни           Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

            Картини и пана от скандинавски мъх
             


            Политика за поверителност и защита на личните данни            Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

             "Отгледай сам"
              


             Политика за поверителност и защита на личните данни             Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

              Малко цвете в саксия
               


              Политика за поверителност и защита на личните данни              Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

               Зелена вертикална преграда
                


               Политика за поверителност и защита на личните данни               Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

                Букви
                 


                Политика за поверителност и защита на личните данни                Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

                 Шестоъгълник
                  


                 Политика за поверителност и защита на личните данни                 Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

                  Свържете се с нас                  Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.