Пахира – дървото на парите

Пахира – дървото на парите

Пахирата се използва често в интериорното озеленяване на офис пространства най-вече заради атрактивния си външен вид. Тя е едно от растенията, които носят народното наименование „дърво на парите“.

Легенда разказва за един беден човек, който имал само няколко семена от пахира. Той решил, че е по-добре да ги засее, вместо да ги изяде. От семената се развили растения, които започнал да продава и да печели пари.

На кратко

Народните наименования според това в коя част на света е разпространена пахирата са различни като пример са Малабарски кестен (Азия), Монгуба (Бразилия) или Пумпо (Гватемала). Принадлежи към семейство Слезови (Malvaceae). Родът, според повечето ботаници, наброява около 50 вида, два от които са много близки и се използват в интериорното озеленяване – Пахира глабра (Pachira glabra) и Пахира акватика (P. aquatica). Произхожда от тропическите райони на Мексико и Южна Америка и е дърво, което може да достигне 30 м височина в зависимост от климатичните условия. Основата на стъблото е задебелена, с гладка, сиво-кафява кора, която към върха е зелена. Листата са сложни, съставени от няколко листни дяла. Цветовете са големи, бели и ароматни. Те се разтварят през нощта, когато се извършва и опрашването предимно от прилепи. Плодовете са с продълговато-елипсовидна форма, съдържащи около 15 на брой семена.

Интересно

Семената на пахирата са богати на протеини, масла, фибри. Добър източник са и на витамин К, калций и магнезий. В бита на местните общества се използват като заместител на кафето. Семената се консумират сурови, варени, печени или смлени на брашно, от което се приготвя хляб. Също така, в народната медицина има данни за използването на семената и кората като антимикотично и антибактериално средство при инфекции. През последните години се използва и като маслодайна култура.

Дървесината се използва за направата на хартиени изделия и дърворезби. Намира приложение и като тъмночервено багрило за оцветяване на рибарски пособия и корабни платна. Все още обаче липсват достатъчно клинични изследвания, за да се гарантират безвредността на пахирата.

Условия за успешно отглеждане

Много често при озеленяването на бизнес сградите се залага на растения, които издържат на променливи условия. Преходният период от отоплителен към неотоплителен сезон и обратно винаги оказва негативно влияние върху растенията. Нормална фаза от развитието на пахирата е частичното опадване на листата. Именно за това, за да премине по-бързо и лесно през този период, е добре да се редуцира поливането и да се преустанови пулверизирането на листата.

Оптималната температура за отглеждането й е в интервала 15-30°С. Големите температурни амплитуди като правило са неблагоприятни за повечето интериорни растения, в т.ч. и за пахирата.

Подходящи места за успешно й отглеждане са добре осветени помещения. Ярката непряка слънчева светлина е препоръчителна.

Рано напролет се подрязват сухите, болни или повредени клонки. Есенно оформяне на короната също може да се извършва при наличие на силен прираст.

При необходимост се пресажда на 2-3 години. Подхранването с минерални торове е регулярно през активните фази на растеж и развитие.

Навременният контрол на насекомните неприятели е от съществено значение, тъй като много бързо може да влошат външния вид на пахирата. Червените акари и памуковата въшка са врагове номер 1. Третирането с подходящи препарати трябва са се извършва редовно, за да се преустанови масово намножаване.

Насладете се на това красиво растение и във вашите офис пространства, като ни се обадете за безплатен оглед на тел. 089 900 1602, направите запитване онлайн или ни пишете на info@cvetni-idei.com.

  Цветен скандинавски мъх в саксия
   


  Политика за поверителност и защита на личните данни  Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

   Висока метална кашпа
    


   Политика за поверителност и защита на личните данни   Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

    Метални кашпи на стойка
     


    Политика за поверителност и защита на личните данни    Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

     Шишенце с цветен скандинавски мъх
      


     Политика за поверителност и защита на личните данни     Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

      Подвижни разделители
       


      Политика за поверителност и защита на личните данни      Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

       Метални кашпи
        


       Политика за поверителност и защита на личните данни       Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

        Вертикални конструкции с метални въжета
         


        Политика за поверителност и защита на личните данни        Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

         Кръг
          


         Политика за поверителност и защита на личните данни         Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

          Панел в окачен таван
           


          Политика за поверителност и защита на личните данни          Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

           Композиции за маса
            


           Политика за поверителност и защита на личните данни           Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

            Картини и пана от скандинавски мъх
             


            Политика за поверителност и защита на личните данни            Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

             "Отгледай сам"
              


             Политика за поверителност и защита на личните данни             Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

              Малко цвете в саксия
               


              Политика за поверителност и защита на личните данни              Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

               Зелена вертикална преграда
                


               Политика за поверителност и защита на личните данни               Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

                Букви
                 


                Политика за поверителност и защита на личните данни                Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

                 Шестоъгълник
                  


                 Политика за поверителност и защита на личните данни                 Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

                  Свържете се с нас                  Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.