Въздушни растения в офиса

Въздушни растения в офиса

В модерното офис озеленяване все по-често се използват въздушни растения като част от биофилния дизайн на работните пространства.

Отглеждането на живи растения без засаждане в съдове е реалност. Да, точно така! И това наистина е възможно поради факта, че съществуват растения, на които  корените им служат само и единствено за прикрепване. Популярно се наричани „въздушни“ растения и с тях могат да се постигнат много интересни аранжировки.

На кратко

Въздушните растения, за които ще ви разкажем, са представители на семейство Бромелиеви (Bromeliaceae). Тези малки и симпатични растения, роднини на ананаса, са част от род Тиландсия (Tillandsia). Разпространени са в тропическа и субтропическа Америка. В интериорното озеленяване най-често се използват Tillandsia ionantha (с лилави цветове), T. caput-medusae (наподобяваща медуза), T. usneoides (наподобяваща лишеи) и техните култивари.

Интересно

Има сведения, че T. usneoides намира масово приложение в бита на хората още през 19 век, когато се е използвала за направата на различни материали като лак.  Има също хипогликемично, аналгетично, спазмолитично, антомикотично и антисептично действие.

В естествения си биом на разпространение тези „екзотики” са епифити, литофити и/или аерофити, т.е. живеят прикрепени към клони и стволове на дървета и храсти, в плитки пукнатини на скали или върху разпрашаваната от пустинните ветрове почва. Листата са покрити в различна степен със сребристи микроскопични трихоми (специализирани клетки), благодарение на които се осъществява абсорбцията на вода и хранителни вещества от влагата и праховите частици на въздуха. Листата са събрани в листна розетка, което подпомага задържането на по-голямо количество вода и растителни остатъци. По този начин чрез последващите гнилостни процеси тиландсиите си осигуряват и жизнено важните хранителни вещества.

Корените при повечето видове обикновено служат за прикрепване, но T. usneoides, например, е по-различна на външен вид и липсват корени. Цветовете са тръбести или фуниевидни, които могат да бъдат единични или събрани в класовидни съцветия. Популярни култивари на Tillandsia ionantha са ’Fuego’, ′Rubra’ и други.

Условия за успешно отглеждане

Тиландсиите предпочитат ярка светлина, въпреки че в природата растат и се развиват в сянката на други растителни организми. Добре осветените офис пространства са най-подходящи.

Оптималната температура на въздуха за нормални растеж и развитие е в границите 18-28°С.

Влажност на въздуха се поддържа оптимална с помощта на пулверизатори, овлажнители или чрез други техники.

Поливането се извършва чрез ежедневно опръскване или чрез потапяне на растенията в съд с вода за около 10 минути на всеки 7-10 дни.

Подхранването с минерални торове се извършва регулярно целогодишно.

Размножаването е семенно или вегетативно чрез разделяне на розетките (T. ionantha и T. caput-medusae) или отделни фрагментирани части (T. usneoides).

Съществуват различни дизайни при аранжирането на въздушните растения. Поставени в стъклени съдове и епруветки, раковини или прикачени към метални фигури и различни дървени материали, те винаги грабват вниманието. Много често в основата на розетката се поставя мъх (сфагнов) за по-продължително задържане на влагата около растенията, особено когато обгрижването е по-рядко.

Не се чудете, ако след цъфтежа тиландсията ви започва да отмира! Такъв е нормалният жизнен цикъл на бромелиевите растения. След прецъфтяването майчината розетка постепенно започва да изсъхва, докато изхранва новообразувалите се дъщерни розетки.

Екипът на Цветни идеи ще подбере за вашия офис най-интересните и най-подходящите въздушни растения. Обадете ни се на тел. 089 900 1602, направете запитване онлайн или ни пишете на info@cvetni-idei.com.

 

  Цветен скандинавски мъх в саксия
   


  Политика за поверителност и защита на личните данни  Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

   Висока метална кашпа
    


   Политика за поверителност и защита на личните данни   Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

    Метални кашпи на стойка
     


    Политика за поверителност и защита на личните данни    Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

     Шишенце с цветен скандинавски мъх
      


     Политика за поверителност и защита на личните данни     Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

      Подвижни разделители
       


      Политика за поверителност и защита на личните данни      Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

       Метални кашпи
        


       Политика за поверителност и защита на личните данни       Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

        Вертикални конструкции с метални въжета
         


        Политика за поверителност и защита на личните данни        Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

         Кръг
          


         Политика за поверителност и защита на личните данни         Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

          Панел в окачен таван
           


          Политика за поверителност и защита на личните данни          Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

           Композиции за маса
            


           Политика за поверителност и защита на личните данни           Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

            Картини и пана от скандинавски мъх
             


            Политика за поверителност и защита на личните данни            Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

             "Отгледай сам"
              


             Политика за поверителност и защита на личните данни             Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

              Малко цвете в саксия
               


              Политика за поверителност и защита на личните данни              Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

               Зелена вертикална преграда
                


               Политика за поверителност и защита на личните данни               Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

                Букви
                 


                Политика за поверителност и защита на личните данни                Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

                 Шестоъгълник
                  


                 Политика за поверителност и защита на личните данни                 Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

                  Свържете се с нас                  Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.