Зелена красота във вазата

Зелена красота във вазата

Да се отглеждат растения във ваза е доста нестандартна идея. Има видове обаче, които се развиват успешно, когато са поставени само и единствено във вода. Това се отнася както за цели растения, така и за части от тях – листни или стъблени резници.

Като правило това са наземни растения, т.е. кореновата им система има нужда от почва. И тук е мястото да вметнем, че те се различават от тези, които се наричат с общото название „водни растения”.  Водните растения са се адаптирали в природата да живеят във вода. Те са прикрепени към дъното или са свободно плаващи. Осигуряват храна и убежище за водните обитатели и имат функцията на „аератори“ – насищат водата с кислород.

И един съвет, преди да ви разкажем за най-подходящите видове за отглеждане във вода. Поради естествената връзка между слънчевата светлина и водата, използването на прозрачни съдове е предпоставка за развитие на водорасли. Затова е препоръчително използването на тъмни съдове и с подходящите грижи ще имате здрави и красиви растения.

Епипремнум

Известен също като Дяволски бръшлян, епипремнумът (Epipremnum)  е представител на семейство Ароидни (Araceae) и е родом от тропическа и субтропическа Азия чак до Тихия океан. Той е невероятно интериорно растение, което освен че е красиво и лесно за отглеждане, успешно пречиства въздуха. Премахва въглеродния диоксид и други замърсители и обогатява с кислород през деня. Освен това е подходящо за по-тъмните помещения в офиса.

Филодендрон

Филодендронът (Philodendron) също като епипремнума е от семейство Ароидни. Изключително близките им изисквания към условията на средата обяснява и защо са едни от най-предпочитаните растения, които се отглеждат успешно във вода. Поради голямата дължина на стъблата могат да се прикрепват към вертикални повърхности. На местата, където видимо са се образували въздушни корени, могат да се поставят допълнителни съдове, като по този начин се оформят естествени зелени стени.

Бегония

Родът на бегониите (Begonia) е от семейство Бегониеви (Begoniaceae). Те са космополитно разпространени почти на всички континенти. Тези от тях, които са от тропическите региони, растат и се развиват в най-ниския етаж на гъстите сенчести гори. В зависимост от интензивността на светлината, която достига до растенията, се определя наситеността в оцветяването на листата.

Нужно е само едно листенце, за да отглеждате бегония във вода. Вероятно ще отнеме няколко месеца, докато се образуват корените, но след като видите крайния резултат, желанието да експериментирате и с други растения ви е гарантирано.

Колеус (Копривка)

В естествения си биом колеусът (Coleus) e многогодишно полухрастовидно растение от семейство Устноцветни (Lamiaceae). Родът е разпространен в райони с тропически и субтропически климат. По нашите ширини може да се отглежда и като едногодишно екстериорно растение, подходящо за сенчести тераси.

Комбинацията от цветове на листната петура при култиварите на този вид е неизброима. Феерията от цветове, която колеусът създава, придава живот на монотонните офис пространства, топли сетивата през мрачните зимни месеци и ни подсеща за идването на пролетта.

Драцена (Lucky Bamboo)

Драцена сандериана (Dracaena sanderiana) е популярно наричана „Бамбук на щастието”. Тя е от семейство Аспарагусови (Asparagaceae), разпространена e предимно в тропиците, като достига височина на стъблото до около 1 м.

Въпреки че я наричаме „бамбук“ , това е само търговско наименование, наложило се поради външната прилика с истинският бамбук (Bambusa). Бамбукът, който всички познаваме като любимата храна на пандите, е от съвсем друго семейство на добре познатите ни зърнено-житни растения. Стъблото му е кухо във вътрешността си, докато стъблото на драцената е изпълнено със сърцевина.

В зависимост от броя на стъблата, които се поставят във вода, според Фън Шуй има различна символика. Например, трите стъбла носят щастие, здраве и дълъг живот, a осемте стъбла носят развитие и просперитет.

За още нестандартни цветни идеи за офиса ни се обадите на тел. 089 900 1602, направете запитване онлайн или ни пишете на info@cvetni-idei.com.

  Цветен скандинавски мъх в саксия
   


  Политика за поверителност и защита на личните данни  Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

   Висока метална кашпа
    


   Политика за поверителност и защита на личните данни   Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

    Метални кашпи на стойка
     


    Политика за поверителност и защита на личните данни    Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

     Шишенце с цветен скандинавски мъх
      


     Политика за поверителност и защита на личните данни     Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

      Подвижни разделители
       


      Политика за поверителност и защита на личните данни      Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

       Метални кашпи
        


       Политика за поверителност и защита на личните данни       Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

        Вертикални конструкции с метални въжета
         


        Политика за поверителност и защита на личните данни        Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

         Кръг
          


         Политика за поверителност и защита на личните данни         Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

          Панел в окачен таван
           


          Политика за поверителност и защита на личните данни          Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

           Композиции за маса
            


           Политика за поверителност и защита на личните данни           Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

            Картини и пана от скандинавски мъх
             


            Политика за поверителност и защита на личните данни            Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

             "Отгледай сам"
              


             Политика за поверителност и защита на личните данни             Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

              Малко цвете в саксия
               


              Политика за поверителност и защита на личните данни              Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

               Зелена вертикална преграда
                


               Политика за поверителност и защита на личните данни               Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

                Букви
                 


                Политика за поверителност и защита на личните данни                Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

                 Шестоъгълник
                  


                 Политика за поверителност и защита на личните данни                 Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

                  Свържете се с нас                  Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.