Лутерия – тропическо сияние за офиса

Лутерия – тропическо сияние за офиса

Лутерията е популярно интериорно растение с интересни листа и красиви съцветия. Много добре се вписва в интериора на офиса, когато е засадена самостоятелно или в композиции с други цъфтящи и листно-декоративни растения. Тя винаги пленява погледите и заслужено носи името „Сияен меч“.

Много от бромелиевите растения се използват в интериорното озеленяване. Създадените хиляди култивари от селекционери и страстни колекционери са отлично адаптирани при отглеждането в изкуствена среда. И лутерията не прави изключение. Сравнително непретенциозна, тя може да краси офис пространствата дълго време.

На кратко

Лутерията спленденс (Lutheria splendens) е от семейство Бромелиеви (Bromeliaceae). Латинското наименование до скоро бе отнесено към род Вризея (Vriesea). Произхожда от тропическите региони на Америка. Тя е многогодишно растение епифит.

Цветовете са разположени в ярко обагрени изправени плоски съцветия, а листата са събрани в характерна розетка. Основният вид, който се използва, е с яркочервено плоско съцветие и красива листна розетка с кафяви ивици. Най-популярните култивари са Lutheria splendens ’Tiffany’ и L. splendens ’Charlotte’.

Интересно

Лутерията се отнася към наземни/епифитни бромелиеви. Този тип бромелиеви са с различен метаболизъм: усвояването на вода и хранителни вещества се извършва посредством широкия водозадържащ „резервоар“ с трихоми (корени), в който се събира дъждовната вода и други органични материи (насекоми, малки животни, растителни остатъци). В процеса на разлагане лутерията си осигурява необходимите хранителни вещества в органични форми. Това подсказва и  подходящия начин на отглеждане на тези растения.

Условия за успешно отглеждане

Лутерията се развива отлично на ярка непряка светлина. Светлите офис пространства с източно  и северозападно изложение са за предпочитане.

Температурата на въздуха е препоръчително да се поддържа постоянна от 18°С до 28°С.

Високата влажност на въздуха е изключително важна за оптимални растеж и развитие, поради което е необходимо пулверизиране на листа. Водата в листната розетка, която остава след поливането, също допринася за оптимизиране на въздушната влажност около растението.

Поливането, както вече споменахме, се извършва директно в листната розетка. Водата се налива вътре в розетката до протичане, като по този начин и почвеният субстрат се поддържа винаги влажен.

Подхранването с минерални и органични торове се извършва регулярно целогодишно.

След периода на цъфтеж листната розетка постепенно започва да отмира и от основата й се образуват нови розетки.

Размножаването е предимно вегетативно чрез разделяне на розетките, а в природата – главно чрез семена, опрашени от птици.

Изберете лутерията за вашия офис и екипът на Цветни идеи ще се погрижи работното ви пространство да засияе с едно от най-интересните екзотичните растения. Обадете ни се на тел. 089 900 1602, направете запитване онлайн или ни пишете на info@cvetni-idei.com.

 

  Цветен скандинавски мъх в саксия
   


  Политика за поверителност и защита на личните данни  Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

   Висока метална кашпа
    


   Политика за поверителност и защита на личните данни   Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

    Метални кашпи на стойка
     


    Политика за поверителност и защита на личните данни    Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

     Шишенце с цветен скандинавски мъх
      


     Политика за поверителност и защита на личните данни     Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

      Подвижни разделители
       


      Политика за поверителност и защита на личните данни      Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

       Метални кашпи
        


       Политика за поверителност и защита на личните данни       Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

        Вертикални конструкции с метални въжета
         


        Политика за поверителност и защита на личните данни        Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

         Кръг
          


         Политика за поверителност и защита на личните данни         Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

          Панел в окачен таван
           


          Политика за поверителност и защита на личните данни          Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

           Композиции за маса
            


           Политика за поверителност и защита на личните данни           Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

            Картини и пана от скандинавски мъх
             


            Политика за поверителност и защита на личните данни            Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

             "Отгледай сам"
              


             Политика за поверителност и защита на личните данни             Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

              Малко цвете в саксия
               


              Политика за поверителност и защита на личните данни              Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

               Зелена вертикална преграда
                


               Политика за поверителност и защита на личните данни               Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

                Букви
                 


                Политика за поверителност и защита на личните данни                Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

                 Шестоъгълник
                  


                 Политика за поверителност и защита на личните данни                 Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

                  Свържете се с нас                  Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.