Огърлицата от сърца Ceropegia woodii

Огърлицата от сърца Ceropegia woodii

Церопегията е един необикновен сукулент с интересни сърцевидни листа и нежни издължени стъбла. Подходящ е за отглеждане във висящи съдове, като се поддава и на увиване около подпорки с различни форми за постигане на допълнителен декоративен ефект. Впечатляващият й външен вид я прави добър избор за зелен акцент в интериорното озеленяване на офис пространството.

На кратко

Ceropegia woodii е част от семейство Тойнови (Apocynaceae). Произхожда от субтропичните югоизточни райони на Африка. Видът образува грудки, от които се развиват тънки стъбла с дължина до 90 см. Листата са месести, със сърцевидна форма, дълги около 2 см. Повърхността на листната петура отгоре е тъмнозелена със сребристи петна, а отдолу е пурпурна. Цветовете са тръбести, тъмни лилаво-розови с връхна част, наподобяваща парашут. Въпреки че видът сам по себе си е изключително интересен, селекционерите са създали и култивирани форми. Такива, например, са Ceropegia woodii ’Orange River’, листата на която придобиват оранжев оттенък, както и C. woodii ’Silver Glory’ с бъбрековидни сребристи листа.

Условия за отглеждане

Светлина е ключов фактор, който определя цветовата наситеност на листата. Ярката светлина на южното и западното изложение е най-подходяща, стига да има засенчване през лятото.

Влажността на субстрата и на въздуха трябва да е ниска, за да се избегне преовлажняване. Излишното мокрене на листата също не е за предпочитане. Ако отделни части от растенията почерняват и опадват, това подсказва за прекомерна влага, студени въздушни течения или ниска осветеност на помещенията.

Наличието на по-големи температурни амплитуди (от 10-15 до 32°С) стимулира преминаването през отделните фази на растеж и развитие. Така през зимните месеци, когато слънцегреенето е намалено, температурата е добре да се поддържа около 15 градуса. В офис пространствата обаче това е трудно постижимо, но от друга страна не е от съществено значение при избора на церопегията за растение в офиса. Разликата в температурата стимулира най-вече фазата на цъфтеж, която представлява интерес предимно за ботаниците и не намалява впечатляващия външен вид на този красив сукулент.

Трябва да се следи и за неприятели, защото церопегията често е нападана от бяла пашкулна и дългоопашата въшки, които остават незабелязани, когато почвеният субстрат е заразен.

Размножаването е истинско удоволствие за любителите на тази красавица. Във възлите на стъблото почти винаги се образуват грудки, които при засаждане в почвен субстрат успешно се развиват.

 

 

Екипът на Цветни идеи ще подбере за вашия офис най-подходящите сукулентни растения. Обадете ни се на тел. 089 900 1602, направете запитване онлайн или ни пишете на info@cvetni-idei.com.

 

  Цветен скандинавски мъх в саксия
   


  Политика за поверителност и защита на личните данни  Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

   Висока метална кашпа
    


   Политика за поверителност и защита на личните данни   Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

    Метални кашпи на стойка
     


    Политика за поверителност и защита на личните данни    Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

     Шишенце с цветен скандинавски мъх
      


     Политика за поверителност и защита на личните данни     Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

      Подвижни разделители
       


      Политика за поверителност и защита на личните данни      Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

       Метални кашпи
        


       Политика за поверителност и защита на личните данни       Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

        Вертикални конструкции с метални въжета
         


        Политика за поверителност и защита на личните данни        Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

         Кръг
          


         Политика за поверителност и защита на личните данни         Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

          Панел в окачен таван
           


          Политика за поверителност и защита на личните данни          Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

           Композиции за маса
            


           Политика за поверителност и защита на личните данни           Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

            Картини и пана от скандинавски мъх
             


            Политика за поверителност и защита на личните данни            Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

             "Отгледай сам"
              


             Политика за поверителност и защита на личните данни             Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

              Малко цвете в саксия
               


              Политика за поверителност и защита на личните данни              Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

               Зелена вертикална преграда
                


               Политика за поверителност и защита на личните данни               Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

                Букви
                 


                Политика за поверителност и защита на личните данни                Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

                 Шестоъгълник
                  


                 Политика за поверителност и защита на личните данни                 Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

                  Свържете се с нас                  Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.