Биофилен дизайн за сетивата

Биофилен дизайн за сетивата

Когато говорим за биофилен дизайн, често го свързваме с това как изглеждат нещата, но връзката му и с 5-те сетива всъщност е още по-интересна.

В днешната дигитална ера зрението е сетивото, което използваме най-много в ежедневието си за връзка със заобикалящия ни свят. Но когато видим на живо интериора, визуалното възприятие на дадено пространство е само част от общата картина. Как и защо другите сетива са стимулирани също повлиява на усещането ни за пространството. Това ни въздейства много повече, отколкото си мислим.

Неудобен стол, смущаващ шум, неприятна миризма – всичко това са примери за невидими елементи, които влияят на нашето възприятие на околната среда. От друга страна, добре обмисленият интериорен дизайн, включващ други невидими елементи, може да ни накара да се чувстваме по-добре в дадено пространство, създавайки по-богато и ангажиращо изживяване.

Нека разгледаме ролята в биофилния дизайн на другите 4 сетива освен зрението.

Слух

Дъждът и вятърът са навсякъде, независимо къде живеем. Но колко често спираме да слушаме звука на падащите капки или шума на листата? Въздействието на слуха върху човешкото благосъстояние е огромно. Проучвания показват, че излагането на природни звуци намалява стреса и подпомага концентрацията.

В интериора на съвременния офис природата може да бъде представена чрез звуците на течаща вода, пукащ огън, морски вълни. Ролята на растенията от друга страна е в обратна посока – да намалят нежеланите шумове, които пречат, прекъсват работата и разсейват служителите.  Специалистите от Цветни идеи ще ви покажат как да създадете зелен, тих и спокоен офис.

Допир

Допирът е първото сетиво, което хората развиват. Именно чрез допир децата започват да откриват и опознават света. И като възрастни ние докосваме нещата през цялото време, но сме склонни да придаваме по-малко значение на това, което усещаме.

Богатите и приятни естествени текстури могат да създадат дълбоко тактилно изживяване, което да ни накара да спрем за миг и съзнателно да оценим повърхността, която докосваме.

Други характерни елементи на биофилния дизайн като зелени стени и водни ефекти също могат да се превърнат в тактилни елементи, стига да са проектирани да бъдат докосвани, а не само гледани.

Обоняние

Миризмите имат невероятната способност да връщат спомените от миналото. Те могат да бъдат релаксиращи или енергизиращи, а проучванията дори показват, че определени естествени миризми влияят върху лечебните процеси в организма.

Различните елементи от скандинавски мъх в офиса не само визуално предизвикват усещането, че сме сред природата. Приятният им горски аромат действа успокояващо и стимулира творческите процеси.

И отново в обратна посока, с помощта на растенията може да се преборите с често срещани токсични замърсители в офиса като мухъл, формалдехид, миниатюрни акари, въглероден окис и химически почистващи агенти.

Вкус

Какво общо има вкусът с интериорния дизайн? Има ли начин да го включим в него?

Вкусът е основното усещане, когато става дума за ядене и пиене, така че естествено принадлежи към кухнята в офиса. Но нека не забравяме, че вкусът върви ръка за ръка с обонянието и зрението. Помислете колко пъти е достатъчно да видите или помиришете примамлива храна, за да ви се прииска да я опитате.

Тази връзка между различните сетива прави възможно индиректното включване на вкуса в биофилния дизайна на интериор. Отглеждането на билкова градина в кухнята, например, е не само красив декоративен елемент, но може да се използва от служителите за овкусяване на ястията им.

Интериорите, които смесват 5-те сетива, изглеждат по-интересни и ангажиращи. Направете вашето работно пространство такова с Цветни идеи. Обадете ни се на тел. 089 900 1602, направете запитване онлайн или ни пишете на info@cvetni-idei.com.

  Цветен скандинавски мъх в саксия
   


  Политика за поверителност и защита на личните данни  Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

   Висока метална кашпа
    


   Политика за поверителност и защита на личните данни   Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

    Метални кашпи на стойка
     


    Политика за поверителност и защита на личните данни    Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

     Шишенце с цветен скандинавски мъх
      


     Политика за поверителност и защита на личните данни     Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

      Подвижни разделители
       


      Политика за поверителност и защита на личните данни      Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

       Метални кашпи
        


       Политика за поверителност и защита на личните данни       Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

        Вертикални конструкции с метални въжета
         


        Политика за поверителност и защита на личните данни        Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

         Кръг
          


         Политика за поверителност и защита на личните данни         Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

          Панел в окачен таван
           


          Политика за поверителност и защита на личните данни          Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

           Композиции за маса
            


           Политика за поверителност и защита на личните данни           Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

            Картини и пана от скандинавски мъх
             


            Политика за поверителност и защита на личните данни            Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

             "Отгледай сам"
              


             Политика за поверителност и защита на личните данни             Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

              Малко цвете в саксия
               


              Политика за поверителност и защита на личните данни              Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

               Зелена вертикална преграда
                


               Политика за поверителност и защита на личните данни               Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

                Букви
                 


                Политика за поверителност и защита на личните данни                Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

                 Шестоъгълник
                  


                 Политика за поверителност и защита на личните данни                 Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.

                  Свържете се с нас                  Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Политиката за поверителност и Условия на ползване на Google.